Lafsenmordet: Åklagaren kräver livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades rättegången om Lafsenmordet, där en 22-årig man hittades död i en badsjö. Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för de tre åtalade.

– Mitt förstahandsyrkande är att två av dem ska dömas för mord och en för medhjälp. Fängelsestraffet bör vara livstid för de två och mellan åtta och tio års fängelse för medhjälparen, säger åklagare Elin Blank.

Det var ett år sedan som privatpersoner hittade en död kropp i sjön Lafsen utanför Uppsala. Den döde visade sig vara en 22-årig man från Uppsala, som varit försvunnen sedan hösten 2017. Polisutredningen ledde så småningom fram till att tre kamrater till den mördade mannen blev misstänkta och åtalade.

Mordet i Lafsen

De tre har gjort vissa medgivanden, men förnekar mord och medhjälp till mord. Enligt åklagaren skyller de på varandra.

– Det som är lite ovanligt i det här målet är ju att den huvudsakliga bevisningen ändå är de åtalades  egna berättelser, så nu kommer det ju handla för rätten om att bedöma vem som är trovärdig, säger Elin Blank.

Nekar till mord

Advokat Christer Söderberg försvarar en av de åtalade, en man som pekats ut som den mördades bästa vän.

– Min huvudman nekar alltjämt till anklagelserna om mord, men han har ju erkänt brott mot griftefriden så han kommer ju att dömas till fängelse, säger han.

Dom i målet faller den 20 juni.

Hör mer om avslutningen på rättegången i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Lafsen

Mer i ämnet