Det var i maj förra året som offret hittades dumpad i badsjön Lafsen utanför Uppsala. Foto: Utryckning Uppsala

Döms för mordet vid badsjön – fängelse i 16 år

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man döms för att ha mördat sin kamrat vid badsjön Lafsen norr om Uppsala i oktober 2017.

Det var i maj förra året som privatpersoner hittade en kropp i vattnet. Den visade sig tillhöra en 22-årig man från Uppsala som varit försvunnen sedan hösten 2017.

Spåren ledde efter en tid till offrets bekantskapskrets och tre av hans vänner åtalades. Motivet ska ha varit att 22-åringen krävt pengar av kamraterna. Den 26-åring som döms för mordet ska ha varit bästa vän med offret.

Mordet i Lafsen

Han har under rättegången uppgivit att han ”inte rört” 22-åringen, men samtidigt har han berättat för två personer att han mördat sin kamrat med kniv.

Tingsrätten finner det bevisat att han planerat mordet genom att bland annat ta med plastsäckar, rep och en gummibåt till sjön. Dessutom hade han med ett ombyte kläder och, vilket enligt domen tyder på att han visste att han skulle ta hand om en död kropp.

Två andra män döms

Två andra män som åtalats för inblandning döms också till fängelsestraff, men inte för mord: En 28-årig man döms för grov misshandel och brott mot griftefriden och en 25-åring döms för medhjälp till misshandel och skyddande av brottsling.

Åklagare Elin Blank hade åtalat en av dem för mord och den andre för medhjälp till mord, men tingsrätten fann inte det bevisat.

– Det är ett problem med det här målet att de inblandade skyller på varandra och lämnar oförenliga uppgifter. Jag kan tycka att tingsrättens resonemang brister på vissa håll och att hovrätten bör få pröva om inte 28-åringen också ska dömas för mord – jag menar ju att de gjort det här tillsammans, säger hon.

– Men jag måste läsa domen mer ordentligt och analysera den innan jag slutgiltigt bestämmer mig för om jag ska överklaga eller inte.

* Rättelse: SVT Uppsala uppgav i torsdagens sändningar att den 26-årige man som dömts för mordet vid badsjön Lafsen i oktober 2017 också dömts för brott mot griftefriden. Det var fel. Mannen döms enbart för mord och vi beklagar misstaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Lafsen

Mer i ämnet