Knivattacken skedde den 18 november på Vanadisvägen i Stockholm. Till höger i bild syns den machete som användes av gärningsmannen. Foto: TT

Släkting till mordoffer misstänks för macheteattack

Uppdaterad
Publicerad

För 13 år sedan hittades småbarnsmamman Gülay Karagöz mördad i skogarna söder om Forsmark. En 36-årig poliselev dömdes till livstids fängelse för mordet, men har släppts ut från fängelset. Nu misstänks en nära släkting till den mördade kvinnan ha gett sig på mannen.

Tidigt på morgonen den 18 november attackerades Gülay Karagöz mördare på öppen gata i Vasastan i Stockholm. Angriparen hade en machete och offret fördes till sjukhus med skärskador.

Hans skador var inte livshotande, men överfallet rubriceras som mordförsök.

Efter en tids polisarbete riktades misstankarna mot en nära släkting till Gülay Karagöz och han häktades för några dagar sedan – på sannolika skäl misstänkt för mordförsök för dådet i Vasastan.

Mannen är i 20-årsåldern och häktad i sin utevaro.

Kan ha flytt utomlands

– Han är internationellt efterlyst och det är inte osannolikt att han flytt utomlands, säger Lotta Finnsson, utredningsledare vid Stockholmspolisen.

Handlar macheteattacken om hämnd för mordet för 13 år sedan?

– Vi vill inte gå in på eventuella motiv, det vet ju bara gärningsmannen. Men det har inte varit ett påhopp på vem som helst – det finns en bakomliggande historia, säger Lotta Finnsson.

Offret ska inte ha känt igen den som gav sig på honom.

Hur mår han nu?

– Han är opererad och på bättringsvägen, säger Lotta Finnsson.

Var poliselev när han mördade

Gülay Karagöz anmäldes försvunnen under 2005 och först åtta månade senare hittades hon mördad och inlindad i en pressening. Den då 36-årige poliseleven dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse.

Han ansökte om tidsbestämt straff 2017 och beviljades det. Straffet bestämdes till 21 år och han är en fri man sedan ett år tillbaka, dock med utslussningsåtgärder från Kriminalvården.

I samband med den utredning som då gjordes av Rättsmedicinalverket erkände han mordet på Gülay Karagöz. Han ska ha varit skyldig henne en större summa pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer