Tvåbarnsmamman och Alundabon Gülay Karagöz hittades mördad den 24 maj 2006. Foto: arkivbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tio år sedan mordet på Gülay

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det exakt tio år sedan Alundabon Gülay Karagöz hittades mördad i Valöskogarna söder om Forsmark.– Det finns fortfarande många frågetecken kring vad som egentligen hände, säger Per Johansson, journalist som bevakade rättegången.

Mannen som stod åtalad och senare dömdes för mordet på tvåbarnsmamman Gülay Karagöz var en 36-årig poliselev.

– Jag tror aldrig att bevakat en rättegång där den åtalade varit så förnärmad och upprörd över att sitta i en rättssal och vara anklagad för något, berättar journalisten Per Johansson som bevakade rättegången för Upsala Nya Tidning.

– Men i rättssalen framstod han snarare som en advokat, både till klädsel och sättet, konstaterar Per Johansson.

Skuld på 300 000

Det var den 8 september 2005 som 32-åriga Gülay Karagöz försvann. Misstankarna riktades snabbt mot 36-åringen.

– Han var skyldig henne 350 000 kronor och åklagaren menade att han dödat henne eftersom hon pressat honom om att få tillbaka pengarna. Enligt domen hade han lurat henne att han skulle sälja sin bil för att hon skulle få tillbaka en del av pengarna, det var därför hon stämt träff med honom dagen hon försvann.

Trots att polisen genomförde stora eftersökningar efter Gülay Karagöz kropp tog det åtta månader innan hon hittades den 24 maj 2006. Kroppen låg inlindad i en presenning i Valöskogarna söder om Forsmark.

Nekade till alla anklagelser

36-åringen erkände att han träffat Gülay samma dag som hon försvann, men nekade till alla anklagelser om att han skulle ha haft något att göra med hennes försvinnande.

– Det finns fortfarande frågetecken kring vad som egentligen hände, men en sak som man kan vara säker på är att han ljög väldigt mycket i förhören.

I det första förhören sa han att han efter mötet med Gülay kört in henne till stan igen. När polisen presenterade teknisk bevisning, som visade att deras mobilsignaler synts i närheten av platsen där hon senare hittades död, ändrade han sin historia.

– Då sa han att hon blivit kidnappat framför ögonen på honom. Han hade jagat efter dem, men sedan avbröt han jakten för att åka hem och äta middag. Sedan hade han åkt ut igen och letat ett tag innan han ”gav upp” som han själv sa.

Dömdes till livstids fängelse

Den 36-årige poliseleven dömdes, mot sitt nekande, i tingsrätten till livstids fängelse för mordet på Gülay Karagöz. Han överklagade domen till hovrätten, som fastställde tingsrättens dom.

–  Trots det lyckades de aldrig bevisa hur hon bragts om livet, säger Per Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer