Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Samtliga döda djur hade hål i örat och märkning saknades”, säger Jonas Bergman, enhetschef på länsstyrelsen. Foto: David Rydell

Dött får hade hål i örat – uppmaningen: ”Skjut djuren”

Uppdaterad
Publicerad

Ett mufflonfår hittades död med ett hål i örat. Nu misstänks det att arten från medelhavsområdet olovligen ha placerats ut på flera håll i länet.

Spår och spillning avslöjade i mars tidigare i år att det fanns mufflonfår på två öar utanför Gräsö. Djuren sköts av och polisen utreder misstänkt jaktbrott eftersom länsstyrelsen i Uppsala län inte såg någon annan möjlighet än att någon olagligt placerat ut djuren i det vilda.

Men nu varnar flera instanser för att mufflonfår olovligen placerats ut på fler ställen i länet. Bland annat har fåren rapporterats in från Lövstabruk, Örsundsbro, Hamra, Björklinge och Läby.

– Mufflonfåren hör egentligen hemma nere i Medelhavet. De lever i olika vildhägn här i Sverige men här i länet verkar de ha placerats ut, säger Jonas Bergman, enhetschef vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Varför misstänker ni att de olovligt placerats ut?

– Vi har kontrollerat både skjutna mufflonfår och ett som vi har hittade dött. Samtliga djur hade hål i örat där en öronmärkning ska sitta men den saknades. Därför misstänker vi att någon tagit bort märkningen och släppt ut djuren i naturen, säger Jonas Bergman.

”Jaga fåren”

Länsstyrelsen uppmanar nu allmänheten att polisanmäla observationer av mufflonfår. Dessutom får jakträttsinnehavare bedriva jakt året och dygnet runt på mufflonfår.

– Vi uppmanar alla med jakträtt att man jagar för det är inte meningen att de ska finnas fritt här i Uppsala, säger Jonas Bergman.

Varför misstänker länsstyrelsen att mufflonfåren olovligen satts ut? Hör mer i klippet ovan.

I en tidigare version stod det felaktigt att mufflonfåren var en intensiv art. Det har korrigerats i efterhand.

Mufflonfår

Det finns runt tusen mufflonfår i Sverige och de sägs härstamma från medelhavsområdet.

Mufflonfår i Sverige lever i hägn. Några frilevande grupper hittas däremot i bland annat Södermanland och Småland.

Mufflonet är ortstroget och spridningen av djuret är därav liten.

Hornen växer hela livet.

Källa: Svenska jägareförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.