Nu erbjuds lägenheter till de drabbade efter helgens brand i Enköping. Foto: SVT

Drabbade erbjuds lägenheter efter storbranden: ”Står ändå tomma”

Uppdaterad
Publicerad

Det är det kommunala bostadsbolaget Enköpings Hyresbostäder som erbjuder de branddrabbade lägenheter i en fastighet på Sadelmakargatan.

Fastigheten är en av tre byggnader som byggdes i kvarteret Sadelmakaren och som från början var tänkta som hyresbostäder. Två av dem har omvandlats till bostadsrättsföreningar och ligger ute till försäljning.

För närvarande är 11 av 88 lägenheter sålda eller bokade.

– Vi kommer inte hinna sälja alla lägenheter under det här året så vi kom fram till att vi kan hyra ut dem, säger Carina Weir, VD på Enköpings Hyresbostäder.

Ett år innan drabbade kan flytta tillbaka

Hyran kommer betalas av de drabbades försäkringsbolag och ligga på marknadsnivå.

– Vi har haft en dialog med hyresgästföreningen och hade förhandlat fram hyrorna för samtliga tre hus innan man tog beslut att ombilda två av dem. Så vi kan använda samma hyror som finns i den redan uthyrda fastigheten, säger hon.

De drabbade beräknas kunna flytta in från och med måndag.

– Enligt den information vi har fått från försäkringsbolagen så behöver de 32 lägenheter, säger Carina Weir.

Det kommer att dröja ett år innan hyresgästerna på Kärrhöksgränd i Enköping kan flytta tillbaka igen, enligt fastighetsägaren Brogripen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.