I höghusen i Flogsta finns omkring 2 000 studentbostäder. Foto: SVT

Väktare sätts in – ska stoppa studentfester

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar bostadsbolaget Heimstaden till nya medel för att försöka hindra studentfester. Väktare ska till helgen patrullera i Flogsta för att försöka få stopp på smittspridningen.

SVT har tidigare rapporterat om hur ett 20-tal studenter troligen smittats av antingen den sydafrikanska eller brasilianska varianten av covid-19. Studentfester beskrivs som en bakomliggande orsak till det.

Med anledning av smittspridningen – och att Flogsta pekats ut som ett problemområde av smittspårarna – väljer bostadsbolaget som hyr ut de omkring 2 000 studentlägenheterna att agera. Det var P4 Uppland först med att rapportera.

– I helgen kommer vi att låta den trygghetsjour vi vanligtvis använder cirkulera i området och hålla koll, säger Ann-Katrin Olsson, regionchef på Heimstaden.

Region Uppsalas smittspårare har på sistone fått in uppgifter om alltifrån större studentfester med omkring 40 personer, till mindre tillställningar.

– När vi pratat med dem som blivit sjuka berättar de om att det är vanligt med studentfester där och troligen har det varit så ett tag. Troligen har det kunnat gå under radarn ett tag eftersom vi tidigare inte haft lika smittsamma varianter som dessa, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för smittspårningen i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.