Enligt Mats Martinell har mutationen spridits på bland annat korridorfester i stadsdelen Flogsta i Uppsala. Foto: SVT

Muterat virus sprids på korridorfester: ”Perfekt storm”

Uppdaterad
Publicerad

Det stora studentutbrottet i Uppsala forsätter att växa, och ett 20-tal studenter har nu troligen smittats av den sydafrikanska eller brasilianska varianten av covid-19.

– Vi vädjar nu till alla studenter att hålla sig hemma så mycket som möjligt för att förhindra ökad smittspridning, säger Mats Martinell, ansvarig för regionens provtagning.

Förra veckan hade åtta studenter fastnat i regionens ”mutationsscreening”, som visar att man troligen bär på antingen den sydafrikanska eller den brasilianska varianten.

Nu det kommit ett nytt, än värre, utbrott och det handlar i dagsläget om ett 20-tal studenter som troligen bär på en mer smittsam variant av coronaviruset. Hittills har 11 personer i det nya utbrottet fastnat i screeningen.

– Det rör sig troligen om många fler smittade än så, säger Mats Martinell, ansvarig för regionens provtagning.

– Utbrottet är framför allt kopplat till studenter på Sernanders väg i Flogsta, eller Kantorn. Det har varit en hel del korridorfester där det förekommit stor smittspridning, som har blivit ett slags ”superspridarfester”. Men många har också pluggat på Ekonomikum, vid Carolina Rediviva eller något annat campus.

”Håll er hemma”

Region Uppsala vill få stopp på smittspridningen och uppmanar nu alla studenter i Uppsala att hålla sig hemma så mycket som möjligt, och att inte resa, hälsa på sin familj eller liknande. Man samarbetar med Uppsala universitet i att nå ut med budskapet om att plugga hemma, och att genomföra sina grupparbeten online.

– Problemet är att den här smittspridningen ofta verkar ha skett innan man själv känt av symptom, alltså dagarna innan man blivit sjuk. Så det räcker inte att lyssna på sin egen kropp, utan nu bör man hålla sig så isolerad som möjligt i några veckor framöver, säger Mats Martinell.

”Toppen på ett isberg”

Studenter uppmanas också att hjälpa till vid smittspårning och att testa sig vid minsta symptom. Denna vecka förstärks dessutom provtagningsstationerna i Kungsgärdet och Stenhagen ytterligare, så att fler studenter ska kunna provtas.

– Vi tror att det här kan vara toppen på ett isberg, och vi ser mycket allvarligt på det, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare.

Så här sa Mats Martinell när man upptäckte studentutbrottet förra veckan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.