Foto: SVT

Nya siffror: Mer än vart fjärde fall är brittisk variant

Uppdaterad
Publicerad

Andelen brittisk variant i länet har ökat kraftigt.

– Varianten kommer att vara totalt dominant i länet inom ett par veckor, säger Mats Martinell på Crush Covid.

ABC-labs analyserar mer än hälften av länets coronaprover. Vecka 7 gav 26,5 procent av proverna utslag på det så kallade ”SGTF-testet” – alltså personer som med stor sannolikhet bär på någon av mutationerna. Vecka 6 låg samma siffra kring åtta procent.

Enligt Mats Martinell är den faktiska andelen förmodligen redan högre och han uppmanar alla som har covid-19 att utgå från att det handlar om den brittiska varianten.

Coronaviruset i Uppsala

– Det innebär kort att om man får covid idag så är man mer smittsam än om man fick covid för en månad sen, säger Mats Martinell, forskare i projektet Crush covid.

Högst andel misstänkta brittiska varianter har man i Älvkarleby kommun, där 79 procent har gett utslag på screeningen.

”Behöver snabb lagändring”

För att begränsa smittspridningen efterfrågar Martinell en lagändring för att även personer som inte bor i samma hushåll ska kunna få smittbärarpenning. Just nu kan personer som bor med en smittad få ersättning för att vara hemma från jobbet.

– Nu kan vi uppmana alla som exponerats att jobba hemifrån men det är många som inte kan det. De utsätter sina arbetskollegor för en stor smittrisk så det är en lagändring som behöver komma till. Det skulle vässa våra vapen mycket, säger han. Det behöver komma fort.

Inga dokumenterade fall av andra varianter

Hittills har inga fall av den brasilianska eller sydafrikanska varianten upptäckts i länet men enligt Mats Martinell kan man utgå ifrån att de finns. Fyra fall av den brasilianska smittan har konstaterats i grannlänet Gävleborg, senast i helgen.

Crush Covid

CRUSH Covid är ett innovativt tvärvetenskapligt forskningsprojekt i samverkan mellan Region Uppsala och forskare från fem olika institutioner vid Uppsala universitet. Syftet med projektet är att kartlägga och försöka dämpa ökad smittspridning samt kraftiga lokala utbrott av covid-19 i Uppsala län.

Den senaste rapporten går att läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet