Foto: SVT/Sisyfos

Dragon Gate börjar sälja tandborstar

Uppdaterad
Publicerad

I väntan på vad det ska bli av Dragon Gate kommer de nya ägarna Sisyfosgruppen AB bland annat börja sälja tandborstar, porslin och terrakotta-soldater. Det efter att det i lagerlokalerna har hittats upp emot 1 miljon prylar som de förra ägarna lämnat efter sig.

I augusti presenterades Sisyfosgruppen AB som ny ägare av Dragon Gate-komplexet vid E4:an i Älvkarleby kommun. I nuläget är det fortfarande oklart vad exakt det ska bli av anläggningen i framtiden, som bland annat huserar ett hotell, en restaurang ett museum och en 7000 kvadratmeter stor kopia av Himmelska fridens torg.

– Vi håller för tillfället på att sortera i det här projektet. Vad det ska bli av det, säger Olle Larsson, vd för Sisyfos.

Tandborstar och terrakotta

Men fram till att planerna är helt klara kommer de nya ägarna att starta en temporär verksamhet. Att sälja alla prylar som lämnats kvar av de förra ägarna.

– Vi håller på att räkna nu, men jag tror att det rör sig om 1 miljon saker, säger Olle Larsson.

Foto: Sisyfos

Som?

– Tandborstar, t-shirts, porslin, terrakotta-soldater, tofflor, lampor. Ja, alla möjliga saker.

Foto: Sisyfos

Fram till sommaren

Försäljningen väntas dra igång redan i oktober och hålla på fram till nästa sommar. Den temporära verksamheten kommer ligga i en lokal bredvid hela komplexet. Men fortfarande finns det möjlighet att se hur det omtalade Dragon Gate ser ut inuti.

– Vi kommer också ha ett kafé i anslutning till butiken, men i de stora lokalerna kommer vi ha guidade turer.

Samtidigt har Sisyfos fått in hjälp från andra entreprenörer.

– Det är ett femtontal från Uppsala som äger 12 procent. Vi söker även från Älvkarleby och Gävle nu. Det handlar om att få in kreativ hjälp och idéer på vad det ska bli av allt.

Många idéer

Men vad kan det bli av allt då?

– Allt ifrån en port till Kina härifrån, men också kanske ett turistmål för kinesiska turister. Utgångspunkten är i alla fall nu att vi inte vill förändra upplägget för mycket. Det finns redan mycket klara saker där, som de förra ägarna investerat i: hotell och restaurang.

Hur länge väntas ni vara delaktiga i projektet?

– Vi är inte förvaltare eller operatörer, men det är samtidigt svårt att säga hur länge vi är kvar. Det handlar om att få igång en stark operativ affärsidé. Om vi är kvar 3-7 år(?), jättesvårt att säga.

”Stor dyr villa”

Enligt Olle Larsson är de stora investeringskostnaderna för anläggningen redan tagna av de förra ägarna. Men ja, ett överhängande renoveringsbehov finns på sina platser innanför murarna.

– Samtidigt ska man komma ihåg att kostnaden för allt var inte mer än en stor dyr villa.

Går det att slå mynt av det här?

– Ja, det är jag helt övertygad om. Det finns ett stort intresse för Dragon Gate. Vi har redan förfrågningar om musikevent på torget till exempel. Men som sagt, det beror på vad det blir av allt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dragon Gate

Mer i ämnet