Tidigt på lördagsmorgonen sågades E4-eken norr om Uppsala ned. Foto: Trafikverket

E4-eken har sågats ner – ”gick jättefort”

Uppdaterad
Publicerad

Eken som blivit ett viralt landmärke längsmed E4:an norr om Uppsala sågades ner på lördagsmorgonen, en knapp dag efter beskedet om att trädet inte längre skulle få stå kvar.

I fredags kom beskedet att den kända eken som blivit ett landmärke längsmed E4:an norr om Uppsala skulle sågas ner. Och det skedde redan morgonen därpå.

– Ja, det gick jättefort. När det blev klartecken så ville vår driftentreprenör göra det så fort som möjligt eftersom det blir allt mörkare så här års, säger Anders Jordeby som är projektledare på Trafikverket.

Eken tog över efter spelmannen

– Vi ville göra det en tidig morgon eftersom vi var tvungna att spärra av vägen några timmar, säger Anders Jordeby.

När den nya E4:an togs i bruk var det många som saknade spelmannen i Björklinge, statyn föreställande Gås-Anders vid Björklinge kyrka. För många blev istället eken det nya landmärket – ett ensamt träd som lämnats kvar i mittremsan av den nya vägen och var upplyst efter mörkrets inbrott. Men nu är eken ett minne blott.

Anledningen till att eken togs bort var att trädexperter på länsstyrelsen slagit fast att trädet inte skulle överleva på grund av avgaser och vägsalt.

Så här såg eken ut hösten 2016. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.