Efter 20 år – Vindbron återigen öppen för trafik

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1600-talet har det funnits en bro över Fyrisån intill Kungsängen som varje vår översållas av kungsängsliljor. Det har gått omkring 20 år sedan Vindbron senast trafikerades.

– Det var lite högtidligt att vara med om invigningen. Jag är jätteglad och kommer att gå hit ofta, säger Ingrid Holmbäck Rolander.

Kommunalrådet Maria Gardfjell (MP) tog initiativ till samtal med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. De enades snabbt om att en ny bro skulle byggas.

uppsala

– Det är självklart så att det krävdes en del politiskt ledarskap för att få den här bron byggd. Det som var viktigast var ett gott samarbete med SLU, markägaren, säger hon.

Öppnas för båtar

Arbetet med att bygga en ny bro påbörjades i april. Kostnaden för bygget är omkring 25 miljoner. Av dem har kommunen fått drygt sju miljoner i bidrag genom Stadsmiljöavtalen.

– Bron kommer att stå öppen för jämnan och när det kommer båtar så kommer öppningen att skötas på samma sätt som till exempel Flottsundsbron, alltså centralt med fjärrstyrning och kameror, säger Per-Erik Johansson, projektledare på Uppsala kommun.

Hur var premiärturen?

– Det är ett kanonresultat att vi fått bron tillbaka, det är härligt, säger Björn Engström, ordförande i Cykelfrämjandet i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

uppsala

Mer i ämnet