SVT:s reporter Erik Leijonhuvud kom oanmäld till fyra Uppsalaskolor för att se hur lång tid det tog innan någon reagerade. Foto: SVT

SVT testar: Går in i skolor oanmälda – så lång tid tar det innan vi upptäcks

Uppdaterad
Publicerad

En trygg och säker skola. Det tas upp i skollagen, arbetsmiljölagen och i föräldrabalken. Och i Uppsala kommun pågår nu ett arbete med att stärka säkerheten i kommunens skolor. En del av det handlar om ordningsregler och hantering av besökare.

I skollagen står det ordagrant att ”utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero”.

Skolan är inte en offentlig plats där vem som helst har rätt att vistas. Det är rektorn som bestämmer vem som ska få vistas här, och på de flesta skolor uppmanas personalen att vara observant och ta kontakt med besökare som man inte känner igen.

I klippet ovan har SVT Nyheter Uppsala testat hur fyra skolor reagerar på ett oanmält besök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.