Felix Jørum, Frida Lidar och Ludvig Elfving går alla på Eriksbergsskolan – de välkomnar kommunens initiativ. Foto: SVT

Nu ska Uppsala kommun göra skolorna säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen vill höja säkerheten vid Uppsalas skolor och har tagit fram en rapport om hur verksamheterna kan öka tryggheten, motverka hot och våld och minska riskerna för bränder och stölder.

Bland annat handlar det om att stärka lås- och larmsystem, göra det tydligt var skolans ingång är, hålla rent och snyggt och att skolans personal tillsammans höjer vaksamheten.

– Bland annat ska det vara tydligt vad som är skolans entré, och när man kommer dit ska det alltid finnas någon där som frågar vad man har för ärende på skolan, säger Jesper Djupström, avdelningschef vid Uppsala kommun.

Andra delar handlar om preventivt arbete och om samverkan.

– Man måste utbilda personalen mer i sådana här frågor.

Grunden till arbetet är en rapport som kommunen tagit fram tillsammans med konsulter och rapportens ramverk ska under våren förmedlas till skolorna.

Eleverna välkomnar beslutet

Bra att kommunen agerar, tycker eleverna som vi träffar på Eriksbergsskolan.

– Det är väldigt lätt att bara klampa in, säger Frida Lidar som går i åttonde klass.

– Gränser saknas och folk kan komma och gå som de vill, det är inte så kontrollerat, säger klasskamraten Ludvig Elfving.

Felix Jørum, som också går i åttan, berättar att hälften av eleverna kommit ut vid brandövningar, den andra halvan har inte hört och suttit kvar.

– Skulle det hända vid ett skarpt läge kan det bli allvarligt, säger Felix Jørum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.