Ingela Hamlin är grundskolechef i Uppsala kommun. Hon menar att det kan behövas fler kameror och fler vuxna i skolorna. Foto: SVT/TT

Grundskolechefen: ”Det kan behövas fler kameror i skolan”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Uppsalas oväntade besök i flera Uppsalaskolor har inte gått obemärkt förbi. Både arbetsgivaren och Lärarnas riksförbund är inne på att det kan behövas nya grepp för att förbättra säkerheten.

Nyligen besökte vi fyra skolor i Uppsala, och på tre av dem kunde en reporter gå omkring i cirka tio minuter utan att han blev konfronterad.

– Jag tycker att det är tråkigt att du kunde gå runt såpass lång tid utan att bli upptäckt. Men det här är också en spegling av det öppna samhället vi har, säger Ingela Hamlin som är grundskolechef vid Uppsala kommun.

Katarina Reineck, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Uppsala, trodde på förhand att SVT Nyheter Uppsalas test skulle ge ett blandat resultat. Hon vill lyfta fram den skola som snabbt mötte upp och ställde frågor.

– Den skolan ska vara stolt över agerandet och över att rutinerna sitter, säger Katarina Reineck.

Katarina Reineck är huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Uppsala. Hon tycker att skolornas administration ska ligga i anslutning till entrén. Foto: SVT

Inte förtjust i stora glaspartier

Hon är inne på att det finns flera saker som går att göras bättre på skolorna för att förbättra säkerheten. För det första är hon inte förtjust i att stora glaspartier används i många nya skolbyggen i dag. Att utifrån lätt kunna läsa av verksamheten ser hon som ett möjligt problem.

– Sen skulle jag gärna se att skolans administration ligger i anslutning till entrén. På så sätt skulle personalen få bättre koll på de personer som rör sig in och ut.

Ingela Hamlin tycker att tanken är god, men säger samtidigt att en skola ofta har flera ingångar.

– Men att administrationen kan ligga i anslutning till en ingång är bra, säger hon.

Fler kameror och inpasseringssystem?

Både fack och arbetsgivare är inne på att skolorna kan bli bättre på att enas hur besökare ska bemötas, att bygga en rejäl kultur kring det, men Ingela Hamlin tror inte att det räcker på alla håll.

– Det pågår ett säkerhetsarbete i kommunen som ska mynna ut i råd till skolorna, men jag vill inte föregripa det.

Men vad kan du själv se för åtgärder som kan behövas?

– Jag kan tänka mig att det kan finnas skolor som behöver ett inpasseringssystem. Jag kan tänka mig att det kan behövas fler kameror och fler vuxna i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.