Så blir nya Fyrishov – se de vinnande skisserna här Foto: White Arkitekter

Efter arkitekttävlingen – så blir nya Fyrishov

Uppdaterad
Publicerad

White Arkitekter får i uppdrag att utforma Fyrishovs framtida utveckling, efter att ha vunnit en tävling arrangerad av Fyrishov själva. I det vinnande bidraget ingår en tillbyggnad i trä med nya bassänger och en ny entré.

I förslaget Norra Stadsparken, som White Arkitekter presenterade och vann med, ska badanläggningen på Fyrishov rustas upp och får en tillbyggnad i trä. Genom flera stora glaspartier ska gränserna mellan ute och inne suddas ut.

Tävlingen arrangerades av Fyrishov själva och utannonserades förra året. Totalt inkom sju godkända bidrag, varav tre gick vidare till tävlingens slutfas.

– För mig som bor och verkar i Uppsala är det extra roligt att vinna en tävling på hemmaplan. Fyrishov är en byggnad som alla i Uppsala har en relation till och vi ser fram emot att vara med och skapa en modern, långsiktigt och hållbar anläggning, säger Jacob Melin, ansvarig arkitekt på White Arkitekter i Uppsala.

”Kavlar upp ärmarna”

Samtidigt föreslås också en plan för att utveckla parklandskapet som ska vara öppet för alla – stora delar av året. I framtiden vill man komplettera området med träddungar och aktivitetsytor som utegym, lekplats och uteserveringar.

– Syftet med tävlingen var att hitta en samarbetspartner och att få fram underlag till den kommande detaljplanen. Nu kommer vi att kavla upp ärmarna för att tillsammans med White Arkitekter ta fram konkreta planer, säger Anna Selqvist, försäljnings- och marknadschef Fyrishov AB.

Oklar prisbild

Den nya simhallen (etapp 1) kommer att börja byggas tidigast under 2022.

– Den tidplan som är satt är preliminär och det är många faktorer som inverkar på den slutgiltiga tidplanen. Vi kommer sätta igång med planeringen direkt, men stora projekt tar tid, särskilt i det osäkra läge som vi nu lever i med corona-pandemin som så markant påverkar oss, säger Claes Enskär, vd på Fyrishov AB.

Vad kommer det att kosta?

– Badutvecklingsprojektet består i sin helhet av tre etapper. För etapp 1 och 2 beslutade kommunfullmäktige en investeringsram 2017 på 421 milj kr. Förslaget Norra Stadsparken ska nu bearbetas och utvecklas till en komplett byggnadsutformning, anpassad efter Fyrishovs affärsidé och affärsmodell. En bra bit in på nästa år har vi prisbilden tydligare framför oss, säger Claes Enskär.

Se mer av de vinnande skisserna här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.