• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skeppet har gjort klart med en ny ägare. Foto: SVT/PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter branden – Skeppets ägare får böta

Publicerad

Restaurangbåten Skeppet ligger kvar i Fyrisån trots att avtalet med kommunen gått ut. ”Vi kommer att debitera ägaren för att han ligger kvar utan avtal”, meddelar Roger Lindström, områdeschef på Stadsbyggnadsförvaltningen.

I mars 2018 fick fartyget slagsida i Fyrisån och ena sidan av båten sjönk till botten. I våras flyttades vraket från kajplatsen i centrala Uppsala till en ny plats norr om Kungsängsbron. Där hade man avtal med kommunen om att båten skulle få ligga till och med den 31 augusti. Nu har det gått två veckor och båten ligger fortfarande kvar. Kommunen meddelar att man kommer att tvinga ägaren att betala för avtalsbrottet.

Enligt tidigare uppgifter har ägaren haft för avsikt att få Skeppet sjödugligt igen för att sedan bogsera den till en torrdocka där den ska renoveras.

– Enligt ägaren är man i nuläget förhindrad att genomföra den planerade bärgningen på grund av en juridisk process, meddelar Roger Lindström.

I onsdags anlades en brand på båten samtidigt som någon kapade av förtöjningen. Polisen har säkrat spår på platsen och man har även hört en del vittnen i fallet.

– Vi inväntar svar på den tekniska undersökningen. Det finns personer som gjort den del, förhoppningsvis, avgörande iakttagelser. Om någon lagt märke till någonting i ärendet får man givetvis höra av sig till polisen, säger Jonas Eronen, presstalesperson hos Uppsalapolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer