Skeppet har flyttats från centrala Uppsala – med hjälp av rep

Uppdaterad
Publicerad

I dag söndag var sista dagen för Skeppets ägare att flytta restaurangbåten för att inte tvingas betala vite på en halv miljon kronor till kommunen. Och i helgen har skeppet lämnat kajplatsen i centrala Uppsala.

Restaurangbåten Skeppet, som fick slagsida förra vintern och som kommunen vill ha bort, ligger nu några hundratal meter längre ned i Fyrisån.

Ägaren har tidigare hävdat att han betalt hyra för kajplatsen året ut och att han därför inte har några planer på att flytta Skeppet. Men i fredags ska kommunen och ägaren haft ett möte, där han skrev på och sade upp sin kajplats.

Kommunen har i processen hänvisat till att Skeppet saknar bygglov.

I lördags var en handfull personer involverade i flytten av båten, som drogs med rep – för hand.

– Den ska flyttas en bit bort, sa en av dem som jobbade på kajen.

Och så blev det – på söndagsmorgonen låg Skeppet i stället strax norr om Kungsänsgbron.

Måste bli sjöduglig

– Jag har hört att inget företag vill ta på sig att bogsera iväg den, då den inte är sjöduglig – därför flyttade man båten för hand, säger Per-Rickard Rönnberg, enhetschef för renhållning på Uppsala kommun.

Enligt honom är planen nu – som ägaren uttryckt saken – att få Skeppet sjöduglig för att sedan bogsera den till en torrdocka där den ska renoveras.

Så klarar ägaren sig undran vite nu?

– Ja, jag tror att han nu kan anses ha uppfyllt föreläggandet. Men där Skeppet ligger nu kan inte båten stanna – i september ska det tas upp båtar där och då är den i vägen, säger Per-Rickard Rönnberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer