Ytterligare ett 50-tal äldre har lurats av bankbedragarna, som varit aktiva i hela landet. Foto: TT

Efter dom om åldringsbrott – nu är ”hjärnorna” gripna

Publicerad

Polisen tror sig ha hittat hjärnorna bakom ett stort antal bedrägerier mot äldre. Ett 50-tal nya fall har uppdagats i hela landet.

För en månad sedan dömdes två män av Uppsala tingsrätt för att ha lurat av tretton äldre, flera av dem närmare 100 år gamla, stora summor pengar.

Men åldringsbrotten upphörde inte, trots att förövarna satt bakom lås och bom. Polisens utredning fortsatte därför och nu tror man sig ha hittat dem som planerat och organiserat bedrägerierna.

– Vi riktade in oss på utförarna, och spaning ledde fram till att fem personer – fyra män och en kvinna – greps i veckan. Det är bra om vi kan få stopp på det här nu, säger Uppsalapolisens utredare Björn Berglund.

Alla offer är över 90 år

De misstänkta är hemmahörande i Västerås och Stockholm och tros inte bara ha ringt upp äldre, utan också varit ute och besökt dem i hemmet. De lurade äldre finns i hela regionen och alla är över 90 år, de flesta kvinnor.

– En handfull av de som drabbats bor i Uppsala län, säger Björn Berglund.

Tillvägagångssättet har varit ungefär detsamma i många av fallen: Någon ringer till de äldre och säger sig vara från banken. Budskapet är att kunden har något fel på sin bankdosa och att det pågår en olovlig överföring från personens konto. Uppringaren påstår också att banken skickat ut personal som ska hjälpa till. Sedan har någon ringt på och lurat till sig bankkort och koder.

Polisen i Uppsala samarbetar i utredningen med kolleger på bedrägeriavdelningen i Västerås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer