Anders Fridborg, säkerhetschef i Uppsala kommun. Foto: Uppsala kommun/Uppsala Magnetfiskeförening

Efter granatfynden: kommunen utreder hur Fyrisån ska städas

Uppdaterad
Publicerad

I augusti ska kommunen utreda hur städningen av Fyrisån ska kunna genomföras säkert. Anledningen är de två granatfynd som gjordes i början av juli.

Som P4 Uppland var först med att berätta påbörjas nu en undersökning av säkerheten i Fyrisån.

I början av juli hittade magnetfiskare två granater i ån på samma vecka. Tidigare har de i snitt hittat en granat om året.

Magnetfiske

Efter granatfynden satte kommunen stopp för magnetfiske i ån, och nu börjar alltså en utredning för att komma fram till hur städningen ska kunna fortsätta utan att riskera säkerheten. Vid båda granatfynden i början av månaden tog polisens nationella bombskydd hand om granaterna.

– Vi har efterfrågat någon form av bombteknisk expertis som kan svara på riskerna med de här granaterna. Det är ju en av poängerna med att sätta ihop den här gruppen, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magnetfiske

Mer i ämnet