Patrik högg en hund som gick till attack. Foto: Privat/TTT

Efter hundattacken – Patrik friad

Uppdaterad
Publicerad

Det var under en utflykt i Skutskär som Patrik Carlenberg och hans familj attackerades av en aggressiv hund. Familjens hund Hampus gick emellan, men till slut var Patrik tvungen att hugga den aggressiva hunden med en kniv. Flera gånger. En polisanmälan gjordes gällande djuplågeri, en anmälan som nu lagts ned.

Det var under tisdagseftermiddagen i mars som familjen Carlenberg var ute på en utflyktspromenad i Rotskär i Skutskär. Familjen hade precis slagit sig ned vid strandkanten för att grilla lite korv när en aggressiv hund dök upp.

Läs mer: Hund gick till attack – Patrik högg den med kniv

– Vi hade börjat att fixa med en brasa och jag satt och täljde lite pinnar så att vi kunde grilla korv. Barnen och mina föräldrar var med, sa Patrik Carlenberg till SVT Nyheter Uppsala då.

Hunden gick till attack

Ungefär hundra meter bort ser familjen helt plötsligt en hund dyka upp. En hund som Patrik beskriver som en kamphund.

– Den var stor. Omkring 50 kilo skulle jag uppskatta.

Hunden gick till attack mot familjens hund Hampus. Patrik såg då ingen annan utväg än att ta sin kniv, som han täljt grillpinnar med, och hugga den.

– Den ena tog nog djupt. Jag var tvungen att hugga den ytterligare en gång då den inte reagerade först. Jag siktade mot kroppen.

Polisanmäldes

Hunden flydde då och Patrik samlade familjen och lämnade. Men händelsen var inte slut där, för hundägare valde att upprätta en polisanmälan mot honom; gällande djurplågeri.

– Det är väl inte helt orimligt kan jag tycka. Han blev ju själv anmäld, med risk för eventuella påföljder om hans hund skulle attackera någon igen. Det var en motanmälan kan man säga.

Den knivhuggna hunden avlivades kort efter händelsen.

Läs mer: Högg hund till döds – polisanmäld

Utredningen lades ned

Arbetarbladet rapporterar nu att polisanmälan aldrig ledde till något åtal.

– Jag kontaktade polisen för en tid sedan som berättade att de lagt ned utredningen. Det fanns inget att gå vidare med, säger Patrik Carlenberg.

– Det går inte att bevisa att något brottsligt har begåtts, säger Uppsalapolisens Christer Nordström.

Enligt Uppsalapolisens Christer Nordström täcker den så kallade nödvärnsrätten in mycket.

– Man har rätt att skydda sig själv, andra och sin egendom. Det täcker ganska mycket. Men varje fall måste utredas och bedömas från fall till fall.

Skönt med avslut

För Patriks del så är detta nu slutet på en episod.

– Det är ju inte så att jag legat sömnlös, men det är alltid skönt att nu kunna säga till de som undrar hur det gått att det är över.

Han händelsen påverkar ditt agerande något?

– Nej, inte direkt. Vi är fortfarande ute i mark och skog.

Hur mår hampus?

– Han mår bra. Pensionerad men glad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.