Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evenemanget firas samtidigt på flera platser runt om i världen. Foto: Lisa Chröisty

Här samlas Kate Bush-fans för att springa upp för backe

Uppdaterad
Publicerad

I lördags var det alla Kate Bush-fans stora högtidsdag. Då samlades ett hundratal rödklädda entusiaster vid Kungshögarna i Gamla Uppsala för att dansa och springa uppför kullar till den brittiska artisten, som åter blivit aktuell genom TV-serien Stranger Things.

– Jag har varit ett Kate Bush-fan ända sedan hon slog igenom, så det här har varit på min bucket-list i många år, säger David Nyholm.

Evenemanget, som går under namnet ”The most Wuthering Heights day ever” firas samtidigt på flera platser runt om i världen. I röda klänningar och svarta bälten återskapar fansen musikvideon till låten ”Wuthering heights” från Bushs debtutskiva 1978. Låten anspelar på romanen ”Svindlande höjder” av Emily Brontë.

Som mycket annat har evenemanget gjort ett uppehåll under pandemin. Camilla Dunér var initiativtagare till den första dansen i Uppsala 2016 och sedan dess har Kate Bush fått ett uppsving, något som lockade mer folk till evenemanget i år.

Varför tror du att så många kommer hit idag?

– För att det är så effektfullt och snyggt med det allt det röda. Jag är så glad att vi fick vara här ute bland högarna, det passar så himla bra, säger hon.

David Nyholm har farit från Sundsvall för att få hylla sin idol. Han förstår att vissa undrar vad de egentligen sysslar med.

– Folk tror antagligen att det är någon jättekonstig sekt som är här, men de kanske kommer med nästa år, jag hoppas det, säger han.

Se Kate Bush-fansen springa upp för backarna i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.