Efter långa tystnaden – då blir det liv i ”Sverre” igen

Uppdaterad
Publicerad

Kvarteret Sverre i centrala Uppsala har stått tomt och tyst under större delen av året, men nu har den stora ombyggnationen smugit igång. 142 nya hyresrätter ska inhuseras i en helrenoverad byggnad och två till hus ska klämmas in på gården.

Bostadskvarteret Sverre är centralt beläget på järnvägens östra sida i Uppsala. I skarven mellan paradgenomfarten Vaksalagatan och Väderkvarnsgatan har det tidigare funnits 32 lägenheter på mellan 4-6 ROK.

Nu ska hela husstommen rivas ren inuti för att i stället bli fler, men mindre hyresrätter.

Uppsala
Koncept över Sverres framtida utstyrsel. Foto: Uppsalahem

Planerna för Sverre:

  • Huset mot Väderkvarnsgatan får två extra våningar, sammanlagt plats med 79 nya lägenheter.
  • Nytt gårdshus på baksidan ger ytterligare 35 bostäder.
  • Nytt sidohus mot Hjalmar Brantingsgatan med 28 lägenheter.

Inflyttning är tänkt för årsskiftet 2020/2021, men trots att byggplanerna varit klara sen i april, är det först nu på hösten som arbetet kunnat starta.

Utmaning att bygga inne i stan

– Vi har fått ta lite omtag på grund av att det är ett väldigt komplext projekt. Vi ska riva ner stommen och bygga upp allt på nytt. Sen har vi också haft utmaningar med projektekonomin, säger Niosha Baghaei.

Niosha Baghaei är byggchef på Uppsalahem. Foto: SVT

Gör det saken svårare att bygget är mitt i stan?

Det kommer bli tufft, det är stora utmaningar med att bygga mitt i stan, men vi har en plan för hur logistiken ska fungera. Det kommer inte bli enkelt, men det är görbart.

Se i klippet ovan hur byggplanerna för Sverre ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet