Foto: TT

Coronasmittan ökar igen – regionen återinför striktare åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala återinför flera smittskyddsåtgärder i vården med anledning av den ökade smittspridningen.

Beslutet innebär bland annat att patienter rekommenderas bära munskydd vid besök och att vårdpersonalen ska använda munskydd, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Regionen har sett en ökning av virushalterna i avloppsvatten och samtidigt söker fler patienter nu sjukhusvård på grund av covid-19.

Följande åtgärder, som upphörde 1 juni, återinförs nu:

  • Personal ska använda munskydd när två meters avstånd inte kan hållas till patienter.
  • Besökare och medföljare uppmanas att minimera sina besök i vården.
  • Besökare ska använda munskydd i lokaler där vård och omsorg bedrivs.
  • PCR-screening vid inskrivning på sjukhus införs.
  • Rutin införs för att minska antalet personal som har kontakt med varje enskild vårdtagare samt begränsa tiden för kontakter mellan personal och vårdtagare.
  • Personal inom verksamheter som vårdar patienter ska använda munskydd när två meters avstånd inte kan hållas till annan personal​. I möjligaste mån ska man hålla fysiskt avstånd inom personalgruppen och avstå fysiska möten som inte påverkar det direkta vårdarbetet.

”Redan ansträngt”

– Det handlar både om att skydda patienter och medarbetare. Bemanningen är lägre under sommaren och vi vill minska risken för sjukdom och ökad sjukfrånvaro i ett redan ansträngt läge, säger Mikael Köhler.

Han betonar också vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om påfyllnadsdoser av vaccin mot covid-19 för att minska smittspridningen.

Det nya beslutet omfattar samtliga vårdförvaltningar inom Region Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet