Svante Berg tror att den rörelseaktiverade belysningen man satt upp fungerar avskräckande. Men han kan inte veta säkert om de varit där eller inte. Foto: SVT

Kameror och belysning satte stopp för sadeltjuvarna

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan bröt sig tjuvar in i i sadelkammaren på Hormesta Säteri i Örsundsbro. Efter inbrottet vidtog man flera åtgärder – sedan dess har man inte haft inbrott.

– Vi hoppas att det har fungerat avskräckande, säger gårdsägaren Svante Berg.

2017 stals ett tiotal dyra sadlar ur sadelkammaren på gården. Det fick gårdsägaren Svante Berg att reagera. Videoövervakning installerades kombinerat med rörelseaktiverad belysning och skyltar som gör obehöriga uppmärksam på att området är övervakat.

– Det är inga blivande filmstjärnor som begår de här brotten – de vill ju inte synas på bild. Samtidigt går det igång mycket ljus här om någon skulle

Svante Berg äger stallet som ligger i Örsundsbro. Foto: Pontus Stark

vara ute på gården vid fel tider. Vi tror att det har fungerat avskräckande men vi vet inte om det faktiskt är så eller om det bara inte har varit vår tur ännu, säger Svante Berg.

Hör mer i klippet ovan och se placeringarna av kamerorna.

Så kan du skydda dig mot sadelstölder

• Ha ordentliga lås till sadelkammaren och en rejäl dörr, gärna med larm. Det finns exempel där tjuvar har försökt, men inte lyckats få upp en ståldörr till en sadelkammare i länet.

• Lås fast sadlar på väggmonterade byglar, så kallade sadellås.

• Ha bra belysning med rörelsesensor, möjligen även på baksidan av fastigheten.

• Arbeta med grannsamverkan och var uppmärksam på personer och fordon som agerar på ett avvikande sätt.

• Stöldmärk sadeln med märk-DNA så är chansen större att återfå godset om polisen hittar stulna sadlar.

• Installera övervakningskameror.

källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.