Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kände mig inte säker i mitt eget hem” – Hör Jonathan Hoppe om varför han tog beslutet att flytta från Väktargatan, och Uppsalahem om de åtgärder de har tagit kring obehöriga som tar sig in i de tomma husen. Foto: Laura Leskinen/SVT

Efter lerkaoset – obehöriga tar sig in i de tomma husen

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2023 behövde boende i 72 studenthushåll på Väktargatan i Uppsala flytta ut brådskande, eftersom att bostäderna höll på att sjunka i lera. Snart ett halvår efter tvångsflytten har obehöriga börjat ta sig in i de tomma bostäderna, något som UNT var först med att rapportera om.

– Jag kände att jag inte kan bo kvar här, säger Jonathan Hoppe, som bor granne med de nu tomma husen, men nu sagt upp sitt kontrakt.

Han upplever att stämningen i området har förändrats efter evakueringen.

Studentliv i Uppsala

– Det inte som samma trevliga område som jag flyttade till. Det fanns en varm känsla av gemenskap här tidigare och nu är det mycket mindre folk och liv, säger Jonathan Hoppe.

Mer belysning och fler väktare

Erik Agdur, som bor på Väktargatan med sambo och barn, menar att tryggheten redan har blivit gradvis sämre under de sju år han har bott i området. Han tycker inte att de obehöriga i bostäderna är det största problemet området har, och pekar istället på utökad belysning och fler väktare som utvecklingsområden.

– Men det är tråkigt att bostäderna står tomma, området blir mer övergivet. Om ett område inte känns som att det tas hand om ökar ju risken att attrahera kriminalitet, säger Erik Agdur.

Uppsalahem: Blir väldigt obehagligt

Uppsalahem bekräftar att obehöriga har tagit sig in i husen och bland annat övernattat, stulit rör, och orsakat skadegörelse. Händelserna är polisanmälda.

– Det blir ju väldigt obehagligt. Vi är där och ronderar varje dag, men ibland är det svårt att upptäcka så vi behöver också tips från boende, säger Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem.

I klippet: Uppsalahem om de åtgärder de har tagit kring obehöriga som tar sig in i de tomma husen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet