Pollenblomningen har börjat och på grund av den sena våren kan upp emot fem arter blomma samtidigt. Foto: TT

Efter utdragen vinterkyla – nu är pollensäsongen igång

Uppdaterad
Publicerad

Den långvariga vintern har försenat årets pollensäsong, men när värmen nu har börjat komma på allvar, så har framförallt alpollen börjat spridas.

Hassel och al brukar börja blomma i slutet på februari och början på mars, men blomningen har varit försenad och nu när värmen svept in över länet så har även pollen börjat kännas av i luften.

För Uppsala handlar det framförallt om pollenrisk från gråalar och hasselträd. Här är det stor risk för förhöjda pollenhalter från al under veckan.

Södervindar för med sig annan pollen

Enligt Naturhistoriska riksmuseets prognos bjuder de närmaste dagarna på både varmt väder och sydliga vindar, vilket gör att det förs med sig pollen från träd som ännu inte börjat blomma i Sverige. Exempelvis ask, björk och avenbok.

– Björken har ännu inte börjat blomma i Sverige utan det är nog någon vecka kvar. Men det finns en risk för fjärrtransport. I helgen kom det in ett moln med pollen från Tyskland, som ledde till förhöjda halter i södra Sverige, säger pollenexperten Agneta Ekebom.

Just björk är det förhöjd men ändå förhållandevis låg risk för märkbara halter utav i Uppsalatrakten. Till SVT Örebro säger överläkaren Svante Hugosson att det är på tiden för den känslige att förbereda sig.

– Man bör börja med medicinering nån vecka innan pollensäsongen startar. Så det är hög tid för björkpollenallergiker att starta med antihistamin, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.