Rårsgar Majid, eller ”Roro” som han kallas, har i över tio års tid engagerat sig för ungdomarna i Gottsunda/Valsätra, främst genom att hålla i nattfotbollen på lördagar. Foto: SVT/Märta Gross Hulth

Eldsjälen från Valsätra: ”Vi måste agera”

Uppdaterad
Publicerad

Roro, eller Rårsgar Majid som han egentligen heter, har i över tio års tid engagerat sig för ungdomarna i Gottsunda/Valsätra. Han tror på förebyggande arbete och bra bemötande.

– Det är jättetråkigt och oacceptabelt det som händer. Jag skulle säga att det är ett fem-, tiotal ungdomar som håller på. Det är jättetråkigt, vi måste agera innan det blir värre, menar Rårsgar Majid eller ”Roro” som han kallas.

Det märks att han är en välkänd person i Gottsunda/Valsätra. Var och varannan människa som passerar oss hejar glatt på honom.

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Han är själv uppvuxen på Bandstolsvägen, men när han var 18 flyttade familjen till Östra Gottsunda istället, för att få det lugnare för småsyskonen.

En eldsjäl

Roro har i drygt tio års tid engagerat sig för ungdomarna i området, bland annat genom att hålla i nattfotbollen på lördagskvällar.

Under sommaren höll han i ytterligare en verksamhet dit ungdomar kunde komma för att spela spel och fika, bland annat.

– Det var en slags fritidsgård. Vi höll föreläsningar om kriminalitet och droger, vad en dålig handling kan leda till. Vi måste hjälpa de här ungdomarna och få dem på rätt väg.

Upplever du att det gjorde skillnad med en fritidsgård under sommaren?

– Jag kontaktade polisen och kollade hur det gick förra sommaren och den här sommaren med brott och sånt. Det var en kopiös skillnad. Det var över 20 bilbränder förra sommaren, i år var det knappt en, berättar Roro.

När en person blev skjuten i Valsätra häromveckan öppnade fritidsgården som en mötesplats.

– De flesta ungdomarna som hänger på Bandstolsvägen var där, spelade och fikade. Det kostade 500 spänn för fika jämfört med 300.000 för en bil, säger Roro.

Vill ha flera fritidsgårdar

Det finns en fritidsgård på Bandstolsvägen, för barn och ungdomar upp till 18 år. Roro tycker att personalen där gör ett fantastiskt jobb, men han menar att det behövs minst en till.

– Gottsunda är Uppsalas största stadsdel och den växer kopiöst. Det kommer bli fler och fler invånare. Vi behöver minst en fritidgsård till som kan vara öppen senare och för 18 plus också där man kan blanda med de yngre.

– Det som har varit bra under sommaren är att vi har fått ungdomar från alla områden att komma dit. De kände sig trygga, det har varit jätteförebyggande. Varför inte fortsätta att bygga på det? Man måste dra i alla trådar som går för att få ett bättre Gottsunda, säger Roro.

HELA RAPPORTERINGEN: Läs mer här

Bränder och stenkastning

Senaste tidens bränder och stenkastning i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra:

14 september: Räddningstjänst fick glasflaskor kastade mot sig i samband med bilbränder. Även en mediafotograf som var på plats blev jagad och hotad.

15 septemeber: Ny stenkastning mot polis i samband med bilbränder.

17 september: Stadsbussar utsattes för stenkastning. Två hållplatser fick tillfälligt dras in.

19 september: Väktare sätts in för att förhindra fortsatt stenkastning mot bussarna.

27 september: Flera stadsbussar utsätts för stenkastning vid två olika tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Mer i ämnet