Foto: SVT

Debatt: Eleverna säger nej till mobilfri skola

Uppdaterad
Publicerad

En minoritet av eleverna på Valsätraskolan vill ha mobilfria zoner. Det kan SVT Nyheter Uppsala konstatera efter en debatt som arrangerades på skolan under onsdagen. I mobildebatten deltog elevrådsrepresentanter från årskurserna 6 till 8.

Under debatten fick elever säga sitt om planeringen av att införa mobilfria zoner på Valsätraskolan. Dessa zoner vill skolan införa för att minska elevernas mobilanvändning på rasterna.

Flera elever menar att mobiltelefonen underlättar att kränka andra personer. Och att mobilfria zoner skulle minska antalet kränkningar.

#MOBILENISKOLAN

– Det skulle få flera personer att sluta använda mobilen och därför skulle umgänget bli mer muntligt än teknologiskt, säger sjätteklassaren Alexander Ebbestad.

Anonyma kränkningar

Han ser flera fördelar med detta.

– Om det är en kränkning på en anonym hemsida är det jättesvårt att spåra upp vem det är men om det är muntlig kränkning kan man lätt hitta och säga till den personen, säger Alexander Ebbestad.

Elevernas ansvar

Samtidigt menar de flesta att det är upp till eleverna själva att följa reglerna om mobilfria zoner skulle införas. Annars kommer det inte att fungera.

– Folk får ta sitt eget ansvar. Jag tror mer att om man tar upp mobilen i en mobilfri zon så kommer det bli bråk, säger Alva Lewell, årskurs 6.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#MOBILENISKOLAN

Mer i ämnet