• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Kika in i några av Uppsalas minsta bostäder. Foto: Filip Jemtelius

Fabian satt i karantän i sitt hem på 12 kvadratmeter

Uppdaterad
Publicerad

Studentstaden är ett av de områden i hela landet där människor lever på minst yta. Fabian Taaler bor i stadsdelen och har nyligen suttit i karantän i sitt 12 kvadratmeter stora hem, eftersom han hade misstänkt corona.

– Jag har varit tvungen att plugga men annars vet jag inte vad man skulle göra, säger 22-åringen, som nu testats negativt och kan gå ut igen.

Våra hem har fått allt större betydelse i pandemitider. Men för de som bor på några få kvadratmeter kan det innebära problem.

– Man kan bli lite tokig till slut. Jag vet några som hänger i sina rum hela dagarna och inte har möjlighet att åka hem till föräldrarna, det är tufft för dem, berättar 23-åriga studenten Emil Nikula som bor på 18 kvadrat.

Coronaviruset i Uppsala

”En bubbla”

I Studentstaden är den genomsnittliga bostadsytan 24 kvadratmeter per person enligt statistik från SCB, och forskning pekar på att trångboddhet ökar risken för smittspridning. Samtidigt har coronasmittan varit hög bland Uppsalas studenter den senaste tiden. Emil Nikula menar att det förekommit en del fester i början av terminen, men att många börjar skärpa sig igen.

– Vi håller oss i en bubbla men det är klart, man märker att det börjar tryta med tålamodet.

I klippet får du följa med in hemma hos Emil och Fabian.

Här är den genomsnittliga bostadsarean per person lägst (2019)

Kungshamra, Solna: 19 kvm

Universitetet, Stockholm: 21 kvm

Olofshöjd, Göteborg: 22 kvm

Rinkeby, Stockholm: 22 kvm

Krokslätt Mossen, Göteborg: 23 kvm

Vildanden, Lund: 23 kvm

Studentstaden, Uppsala: 24 kvm

Källa: SCB.se, urval av en längre lista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet