Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Företaget har arbetat med krishantering under dagen, berättar platschefen för SVT:s reporter Adam Sjöborg. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter knivdramat i Heby: Företaget har arbetat med krishantering

Uppdaterad
Publicerad
En man i Heby som uppträdde aggressivt på sågverket Setra blev på måndagsmorgonen skjuten i benet av polis. Först avslossades ett varningsskott.

Polisen larmades vid halv sju på måndagsmorgonen till sågverket Setra i Heby. En man i 45-årsåldern bar kniv och uppträdde aggressivt mot människor som fanns på arbetsplatsen. Polisen kom till platsen en knapp timme senare.

– Först sköts ett varningsskott. Sedan sköts han i benet av polis, säger Daniel Wikdahl som är presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Händelsen inträffade inne på arbetsplatsens område.

– Huruvida det skedde inomhus eller utomhus är inte helt säkert, men det skedde inte ute på gatan. Det är många personer på den här arbetsplatsen, men hur många som befann sig i närheten av det inträffade är oklart, säger Daniel Wihkdahl.

Var det någon annan på Setra som skadades?

– Nej.

Mannen inte okänd

Den skjutne mannen togs omhand och fördes till sjukhus för vård.

– Han är gripen misstänkt för hot mot tjänsteman, säger Daniel Wikdahl.

Handlar det om en utomstående person som tagit sig in på området?

– Jag kan inte uttala mig om huruvida han är anställd där eller inte. Det jag kan säga är att de som ringer in och anmäler det här vet vem den här mannen är.

Setra bekräftade senare att det rör sig om en anställd på företaget.

Under förmiddagen är polisen kvar på platsen för att genomföra teknisk undersökning.

– Jag vet inte hur arbetsplatsen och personalens arbetsdag påverkats av detta men de påverkas säkert av att vi är på plats och gör teknisk undersökning, och av att vi spärrar av platsen. Men jag har ingen information om hur de hanterar händelsen.

Under eftermiddagen meddelade polisen att företaget hade upprättat en krisorganisation i samarbete med företagshälsovården. De anställda erbjuds bland annat samtalsstöd om de behöver.

Arbetsdagen fortsätter

När SVT Uppsala anländer till platsen vid 10-tiden är det lugnt vid området.

– Vi ser en polisbil lämna området just nu, säger reporter April Caarph.

Företaget vill i nuläget inte uttala sig om hur händelsen hanteras internt, men bekräftar att arbetsdagen fortgår.

– Vi har krisberedskap och arbetar efter våra rutiner för sådana här händelser, säger en platschef vid företaget till SVT.

Polisen uppger på måndagseftermiddagen att mannen är överlämnad till psykiatrisk vård.

Setra avböjer kommentarer kring ärendet

När SVT pratar med presskontakten för Setra på eftermiddagen meddelar hon att företaget avböjer att ge några som helst kommentarer kring händelsen.

– Vi hänvisar helt till den polisutredning som pågår. Men vi kan bekräfta att det handlar om en anställd som har betett sig hotfullt på arbetsplatsen, säger Lovisa Krebs, presskontakt på Setra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer