Enligt åtalet ska Uppsaladoktoranden ha försökt att skicka gift till en tjeckisk minister och sålt det farliga giftet ricin genom ett hemligt nätverk på internet. Foto: Polisen

En skakad ”giftdoktorand” i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hörs den utländske doktorand vid Uppsala universitet, som bland annat är misstänkt för att ha sålt gift. Hans förklaring till att han hade gift i sin ägo var för att han planerade självmord.

Doktoranden misstänks för att ha varit delaktig i ett utpressningsförsök mot den tjeckiska staten genom att posta ett brev till en tjeckisk minister innehållande det dödliga giftet cyanogenbromid.

– Det har funnits perioder när jag verkligen ville skada mig själv men jag har aldrig, aldrig velat skada andra. Jag åkte också till Prag under den här perioden. Det hade jag aldrig gjort om jag vetat att jag var inblandad i det här. Eftersom jag då riskerat att bli gripen i landet, säger doktoranden i rätten.

Tillslaget mot doktoranden

I polisens bevisning finns bland annat en bild på doktoranden när han postar ett brev på en matbutik i Uppsala i november 2014.

Här följer ett utdrag från rättegången:

Åklagaren: ”Är det du på bilden från Willys i november 2014?”

Doktoranden: ”Personen liknar mig.”

Åklagaren: ”Vi har också ett klockslag på ditt bankkort som är i samma stund som bilden på Willys togs. Ifrågasätter du att det är du på bilden?”

Doktoranden: “Nej.”

Åklagaren: ”Det är nu som brevet postas till den tjeckiske ministern. Vad kan du säga om det?”

Doktoranden: ”Som jag sagt var hela 2014 väldigt suddigt för mig.”

Förnekar handel med gifter

Mannen är också åtalad för grov stöld från Uppsala universitet. Enligt åtalet ska han ha varit del av ett hemligt nätverk där olika produkter, såsom gifter och kanyler, köpts och sålts via nätet. Åklagaren hävdar att doktorandens alias på nätet var Larryflow, men det förnekar han.

Åklagaren: ”Är det brev från dig eller brev du skickar åt Larryflow du skulle skicka?”

Doktoranden: ”Det jag packar på labbet har jag trott var något som jag skickat tillbaka till Amazon.”

Åklagaren: ”Varför sätter du på dig handskar?”

Doktoranden: ”Jag skulle väga något och vårt labb är ganska smutsigt.”

Åklagaren: ”Men du har handskar även på kontoret?”

Doktoranden: ”Vet inte varför.”

Åklagaren: ”Var det något giftigt du hanterade vid din dator?”

Doktoranden: ”Nej.”

Åklagaren: ”Hur många gånger har du skickat brev åt Larry?”

Doktoranden: ”Kan inte säga en siffra. Det blev oftare mot slutet innan jag greps.”

Åklagaren: ”Vi påstår ju att du är Larryflow?”

Doktoranden: ”Nej.”

Darrar på rösten

Doktoranden säger att han däremot har hamnat på darknet, en del av internet som man inte kommer åt med vanliga sökmotorer, själv för att han ville ta sitt liv. Han darrar påtågligt på rösten när han ger sin redogörelse.

– Jag led av panikattacker och letade mig in på darknet för att hitta människor med samma problem. Jag beställde natriumacid av Larry. Jag behöll natriumaziden för att det hjälpte mig att hålla självmordstankarna i schack. Jag hade preparaten och ett testamente och brev till anhöriga nära mig under lång tid.

Olika åsikter om bevisningen

Rättegången mot doktoranden inleddes vid Uppsala tingsrätt i torsdags. Doktorandens advokat, Bengt-Göran Hugosson, har tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala att bevisningen är tunn. Men kammaråklagare Henrik Söderman har sagt att med den bevisning de har är de skyldiga att väcka åtal.

Under rättegången blir doktoranden lugnare. Hans röst låter säkrare på sig själv och på att han är oskyldig.

– I mars 2016 innan jag greps hade vi ett styrelsemöte på institutionen där det diskuterades om att det kommit fram att det misstänktes att någon tillverkar narkotika på jobbet. En styrelseledamot och jag pratade om det här efteråt och vi gissade att polisen måste ha varit här och delgivit styrelsen sina misstankar. Om det nu var så, varför förstörde jag inte de bevis som nu riktas mot mig?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet