Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sömnforskaren Lieve van Egmond om hur sömnbrist kan orsaka övervikt. Bilden är arrangerad. Foto: Magnus Hellström/SVT

Dålig nattsömn gör det svårare att gå ner i vikt

Uppdaterad
Publicerad

Redan efter en natt utan sömn påverkas vår ämnesomsättning. Hormonrubbningar gör att vi vill äta mer och får svårare att gå ner i vikt – det visar forskning som gjorts på Uppsala universitet.

På sömnlaboratorietet i Uppsala hölls deltagarna vakna en hel natt. Blodprover som togs på morgonkviisten visade att ämnesomsättningen rubbades. Hormonet Leptin, som ger oss mättnadskänslor, minskade och samtidigt ökade hormonet Ghrelin som gör att vi vill äta.

– Det kan stimulera oss att äta mer efter sömnbrist, än om vi sover bra, säger Lieve van Egmond, doktorand på instutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet.

Även omdömet rubbas

Tidigare forskning har visat att även omdömet rubbas och vi äter både mer och sämre om vi sover för lite.

– Vi vet inte när det kommer mer mat, så allt som är mer energirikt låter jättebra för man behöver också mer energi om man har varit vaken hela natten, säger Lieve van Egmond.

Hur vet man om man har sovit bra?

– Det bästa är att fråga sig själv när man vaknar om man känner sig pigg och utvilad – innan man dricker kaffe.

I videon får du veta mer om sambandet mellan sömnbrist och fetma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.