Det kommer bara att serveras svenskt kött till eleverna i Östhammars kommunala skolor i framtiden. Foto: SVT

Endast svenskt kött ska serveras på Östhammars tallrikar

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer bara att serveras svenskt kött till eleverna i Östhammars kommunala skolor, det har kommunstyrelsen beslutat. Kommunen drar därmed på sig extra kostnader på 190 000 kronor. Tanken är att gynna lokala producenter och miljö, dock kommer kötttillfällena att minska.

Det står köttbullar på menyn på Bruksgymnasiet i Gimo den här dagen – och det ska vara svenska köttbullar på tallriken framöver. Beslutet välkomnas av elever på Bruksgymnasiet.

– Jag tänker mest på miljön, säger Natalie Häggström, elev på Bruksgymnasiet.

Tanken är att gynna lokala producenter och miljö, och beslutet är taget av kommunstyrelsen.

– Vi vill gärna gynna Svensk köttproduktion. Dels ur ett landsbygdsperspektiv men också ur kvalitet- och miljösynpunkt, säger Jacob Spangenberg (C) kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.

Det kommer dock att serveras mindre kött och mer vegetarisk mat i Östhammars kommun. Detta då beslutet väntas medföra merkostnader.

Mer om beslutet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.