Foto: SVT

Ensamkommande sätter press på kommunernas socialtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Håbo, Älvkarleby och Östhammars kommuner har Lex Sarah-anmält sin egen socialtjänst, eftersom de inte hinner ta emot alla ensamkommande barn och ungdomar på ett bra sätt. Knivsta har övervägt att göra samma sak.

Sex av tio kommuner i landet har stora problem med att ta hand om ensamkommande flyktingbarn. Av landets 290 kommuner har 86 anmält sin egen socialtjänst, medan ytterligare 85 kommuner överväger, eller har övervägt att göra en anmälan. Det visar en sammanställning som SVT:s Agenda har gjort.

Det är vid allvarliga missförhållanden inom socialtjänsten som en så kallad Lex Sarah-anmälan ska göras. Och som vi berättat tidigare har både Östhammars och Håbo kommuner bett om att få göra uppehåll i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

En utredare har 60-talet barn

Även Älvkarleby har alltså anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. På kommunens hemsida förklarar man att man ”inte längre kan ge barn och familjer stöd som de behöver och har rätt till”. Man beskriver också att man varit tre socialsekreterare fastän man behövt vara sex, och hur en enda utredare ansvarar för 60-talet ensamkommande barn, tre gånger så många som i normalfallet.

Knivsta kommun tillhör de 85 kommuner i landet som har övervägt att anmäla.

HELA LISTAN: Kommunernas Lex Sarah-anmälningar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer