Erik Pelling (S) om SVT:s granskning av Uppsala kommun: ”Det finns inget alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Uppsalas granskning av biståndsstoppet till personer som bor på otillåtna andrahandskontrakt visar att barnfamiljer drabbas hårt, samtidigt som flera experter menar att regeln saknar juridiskt stöd. Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) står fortfarande bakom beslutet, men säger att man ska göra en utvärdering av konsekvenserna.

– Vi kommer följa upp resultatet av den här förändringen och se om man kan stötta de här familjerna på ytterligare sätt, säger Erik Pelling.

Det var 2019 som Uppsala kommun slutade betala ut ekonomiskt bistånd till personer med otillåtna kontrakt. Enligt Erik Pelling (S) har åtgärden fått en god effekt.

Biståndsexperimentet

– Det är svårare att hyra ut svart i Uppsala i dag och det var precis det målet vi ville uppnå. Sen vet vi att det kan slå hårt mot enskilda familjer, men att fortsätta göda en kriminell ekonomi slår också hårt mot enskilda.

Så du tycker att det är värt det att enskilda hamnar i kläm?

– Ja, men det finns inget alternativ, vi kan inte med offentliga medel göda kriminalitet.

SVT:s granskning visar att biståndsstoppet göra livssituationen ännu svårare för barnfamiljer. Enligt Erik Pelling säkerställer kommunen att inga barn bli hemlösa.

– Det är högst beklagligt. Därför erbjuder vi ju också tillfälliga boenden för att ingen barnfamilj ska ställas på gatan.

Har inte utrett resultatet

Vad är det som tyder på att det här gett en positiv effekt, har ni gjort någon utredning av det?

– Nej, jag har inte den statistiken. Men jag utgår från att om vi slutar betala ut pengar till de som hyr ut svart så gör vi det svårare för dem.

Anledningen till att många bor på svarta kontrakt är ju att det finns stora problem på Uppsalas bostadsmarknad, och det är kommunens ansvar?

– Men det är ju inte kommunen som har skapat det här. Det är ju bristen på en statlig bostadspolitik och statliga verktyg som gör att vi kan bedriva en effektiv lokal bostadspolitik. Trots att vi inte har verktygen så har vi ändå kommit väldigt långt med att förbättra bostadsmarknaden i Uppsala.

Hör mer från Erik Pelling i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet