Idag förvaras det uttjänta kärnbränslet i vattenbassänger i det tillfälliga lagret CLAB i Oskarshamn. Foto: SKB

”Ett nej vore sensationellt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Mycket tid och pengar har lagts ner på att utreda slutförvarsmetoden, och inga alternativ finns färdiga. Därför vore det en sensation om Miljödomstolen och till sist regeringen säger blankt nej till slutförvaret.

Calle Elfström

Miljöreporter

Mycket talar för att det blir ett ja till ett slutförvar i Forsmark. Frågan ska visserligen passera fem kontrollstationer innan allt är klart, men mycket ska till för att det ska ta stopp. Redan 2011 började Mark- och miljödomstolen utredningen av det som kallats Sveriges största miljömål. SKB:s ansökan är 10.000 sidor tjock.

Metoden med kopparkapslar i urberget har utretts i 40 år. Så det är mycket arbete och pengar som har investerats i att ta fram metoden som nu ligger på bordet. Det är därför svårt att bortse från att det bara av den anledningen blir svårt att säga nej.

Slutförvaret i Östhammar

Vad rymmer miljödomstolens bedömning?

Vad domstolen kommer att säga idag är svårt att förutse. Den kan säga nej, den kan säga ja rakt av eller den säga ja med vissa villkor. Domstolen kan även lämna över strålsäkerhetsfrågorna helt till Strålsäkerhetsmyndigheten. Då blir det bara en bedömning av de lokala miljöfrågorna kvar. Men de kan lösas genom att ställa höga krav vid bygget på transporter och buller, och när det gäller hotade arter som gölgrodor och orkidéer kan domstolen kräva kompensatoriska åtgärder.

Det betyder att man ska flytta eller bygga upp nya livsmiljöer. Det är en vanlig men omstridd metod för domstolen att lösa kniviga miljöfrågor. Det ifrågasätts ofta om åtgärderna kommer att fungera. Så gölgrodorna stoppar inte ett slutförvar.

Kommunerna kärnkraftsvänliga

Miljödomstolens yttrande kan sägas vara det sista stora hindret som SKB:s metod måste passera innan den hamnar på regeringens bord. SSM har redan sagt ja – ett besked som kom under tisdagen.

De båda kommunerna Östhammar, där slutförvaret ska placeras vid Forsmarks kärnkraftverk, och Oskarshamn, där en inkapslingsanläggning ska byggas vid kärnkraftverket, är båda valda för att de gillar kärnkraft och att det inte funnits någon protestopinion att tala om.

Veto kommer inte användas

Oskarshamn vill bli av med det tillfälliga lagret CLAB och politikerna där, liksom i Östhammar, är sugna på framtida jobb och SKB:s ersättningspaket. Så även om kommunerna har veto vore det högst osannolikt att någon av dem säger nej.

Tvärtom är ledande politiker positiva till ett slutförvar. Folkomröstningen som planeras i Östhammar kommer troligen inte heller sätta stopp. Opinionen är för, och dessutom är den bara rådgivande så politikerna kan i teorin säga ja trots att folket säger nej.

Inga alternativ

Vad som också talar för att Regeringen till slut kommer att godkänna slutförvarsmetoden är att det inte finns några andra alternativ. Andra länder brottas med samma fråga utan att hitta någon självklar lösning. Finland är det enda land som kommit längre än Sverige, och det är med den svenska metoden. Men i Finland gjordes inte en lika tuff miljöprövning.

Miljörörelsen har länge krävt att man ska utreda en annan metod som går ut på att förvara avfallet i fem kilometer djupa borrhål i urberget där grundvattnet står stilla. Men den metoden har inte testats eller utretts.

Dags att avgöra

Så vad ska Regeringen göra? Rent praktiskt kan ju kärnavfallet ligga kvar i tillfällliga vattenbassänger under flera årtionden till, men efter decennier vill många se en lösning på hur det använda kärnbränslet ska tas omhand.

Då är det svårt att säga nej till en metod som de bästa svenska och internationella experterna enats om är det säkraste man kunnat hitta på.

SVT Nyheter Uppsala kommer sända live från Nacka tingsrätt när beskedet kommer vid 11.00-tiden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet