Arkiv Foto: Jonas Ekströmer/TT

Trolig vargattack norr om Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio får kan ha dödats av varg norr om Uppsala. Det rapporterar UNT.

Under fredagskvällen kan minst 10 får ha dödats av en varg norr om Uppsala. Det rapporterar UNT. Det var när fåruppfödaren Kristina Örde kom ut till hagen under fredagskvällen som den makabra upptäckten gjordes.

– Det låg döda djur överallt. Tre får låg nära insläppet. Det var spår av jakt i hagen, blodig ull, pälsslamsor och ett skinn utan något i, säger Kristina Örde till UNT.

VARGATTACK I UPPLAND

Kristina Örde har enligt UNT omkring 600 får och lever på uppfödning.

– Hittills har jag hittat 10 döda kroppar. Men det kan ju finnas fler. Två lamm fanns i vattnet, så jag antar rovdjuret skrämt ner lammen där och att de drunknat. Fast ett ser ut att ha bitmärken på ryggen. Det är mycket blod. En del är förintade, väldigt ätna och sönderslitna. På andra kroppar ser man bara blodfläckar i ullen, som att de blivit huggna över rygg eller hals, säger hon till UNT.

Händelsen ska ha inträffat mindre än ett dygn efter att varg setts i området.

– Grannarna hade sett varg här i Rasbo och tyckte att jag skulle titta till fåren nu ikväll, säger hon till UNT.

Till UNT berättar Kristina Örde att hon tidigare inte råkat ut för varg och att hon nu är chockad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VARGATTACK I UPPLAND

Mer i ämnet