SKB:s planer att förvara använt kärnbränsle i kopparkapslar har stött på patrull. Foto: TT

Experter: Ingen överkörning att vänta av domstol

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolens yttrande i slutförvarsfrågan väger tungt – och det är inte sannolikt att regeringen kör över den tunga instansen. Det menar flera experter som P4 Uppland har pratat med.

– Mark- och miljödomstolen är en väldigt tung instans, den tyngsta instansen i den här processen. Så jag vill påstå att regeringen inte omedelbart kan besluta att det här slutförvaret är tillåtet, säger Gabriel Michanek, professor i miljörätt vid Uppsala universitet till P4 Uppland.

Kopparkapslarna övertygade inte

Det var i förra veckan som mark- och miljödomstolen slog ner på Svensk kärbränslehanterings (SKB)  alternativ att förvara det förbrukade bränslet i kopparkapslar. Domstolen var inte övertygad och rekommenderar heller inte regeringen att säga ja till slutförvarsmodellen och det underlag som SKB lämnat in till domstolen.

I kväll väntas Östhammars kommunfullmäktige formellt ställa in den folkomröstning som var planerad att genomföras 4 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SLUTFÖRVARET I ÖSTHAMMAR

Mer i ämnet