Foto: Privat / gorm Kallestad, NTB / TT

Vad orsakar en ”snefylla” och påverkas träningen av ett glas vin?

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkar alkohol träningen? Hur talar man om för en anhörig att den dricker för mycket? Och vad orsakar egentligen en ”snefylla”? Här är några av svaren på läsarfrågorna om alkoholvanor som våra experter svarade på under fredagen.

Känner du dig orolig över att du själv eller någon i din närhet kommer att dricka för mycket alkohol under nyårshelgen? Chefsöverläkaren Tobias Eriksson och kuratorn Caroline Carlsson som jobbar på beroendemedicin på Akademiska i Uppsala svarade på läsarfrågor om alkohol tidigare under fredagen.

Vilka varningsklockor ska man se upp för? När blir det för mycket?

– Om man behöver anpassa sitt övriga liv efter sin alkoholkonsumtion är det en uppenbar väckarklocka. Det finns risknivåer att läsa om när det gäller fysiska komplikationer men minst lika viktigt är risken för sociala problem, säger Tobias Eriksson.

Är det dåligt att dricka alkohol om man har influensan?

Alkohol och influensa är en riktigt usel kombo! Alkohol kan verka uttorkande och kommer dessutom att försämra ditt immunförsvar, säger Tobias Eriksson.

Har en släkting som är lite väl glad i spriten. Hur tar man tag i det på bästa sätt?

– Det kan kännas som ett svårt samtalsämne att ta upp. Men ett första steg är just att prata med personen om det. Försök att i samtalet fokusera på hur du känner, att du bryr dig om personen istället för att anklaga. Håll samtalet i en lugn och enskild miljö där ni kan prata ostört, säger Caroline Carlsson.

Är det sämre att ta ett glas vin efter att man tränat hårt än ett glas vin till maten?

Svaret är ja. Alkohol efter träning kommer göra att effekten av din träning minskar avsevärt eller uteblir. Alkohol kan faktiskt ge ett visst muskelsönderfall och även påverka hjärta-kärl i negativ riktning, säger Tobias Eriksson.

Vad är det som orsakar en så kallad snefylla? Att man blir extremt ledsen eller arg?

Att alkohol och våld är intimt förknippat med varandra vet man sedan antiken! Alkohol påverkar de främre delarna av hjärnan som har med förmågan att förstå konsekvenser av sitt handlande och det man slarvigt kan beskriva som ens ”moraliska kompass”. Olika delar av hjärnan påverkas olika av alkohol, vidare finns det en individuell känslighet där vissa personer kan beskrivas ha ett dåligt ”ölsinne”, säger Tobias Eriksson.

1177 Vårdguiden – hänvisar till vårdställen för behandling av alkoholproblem.

Anonyma Alkoholister – stödorganisation för den som vill sluta dricka.

Alkohollinjen – stöd och hjälp över telefon för den som funderar på andras drickande eller sitt eget.

IQ – arbetar för ett smart förhållningssätt till alkohol. Här kan du testa dina alkoholvanor.

Källa: Systembolaget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer