Det var en sångsvan i Heby som var smittad av fågelinfluensa. (Arkivbild) Foto: SVT

Fågelinfluensa upptäckt i Heby – största utbrottet i Sverige hittills

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår det största utbrottet av fågelinfluensa hittills i Sverige. Det uppger länsstyrelsen i Uppsala. Smittan sprider sig norrut och senast upptäcktes en smittad svan i Heby.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har analyserat en död sångsvan som hittades i Heby kommun i början av mars. Provsvaret visade att den var smittad av fågelinfluensa. Enligt SVA är den vilda svanen det nordligaste fallet hittills i år och det senast konstaterade fallet i det största utbrottet någonsin i Sverige.

Sjukdomen är mycket smittsam mellan fåglar och i mycket sällsynta fall kan även människor infekteras.

Fåglar ska hållas inomhus

– Fjäderfä ska hållas inomhus och om man märker att de verkar sjuka är det viktigt att snarast kontakta veterinären, säger Lena Malm länsveterinär vid Länsstyrelsen Uppsala län i ett pressmeddelande.

Hittills har fågelinfluensa konstaterats i Skåne, Kalmar, Halland och Östergötlands län.

Så skyddar du dina fåglar:

• Ha goda hygienrutiner.

• Skydda dina djur från direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar och deras avföring.

• Följ Jordbruksverkets restriktioner för aktuell skyddsnivå. Just nu gäller skyddsnivå 2 i Uppsala län. Nivå 2 används vid förhöjd risk för smitta.

• Det bästa skyddet är att hålla dina fjäderfän/fåglar inomhus. Detta är också ett krav om du säljer ägg eller kött.

• Om du har hobbyhöns får de gå ut i en rastgård, men då ökar riskerna för smitta. Foder och vatten ska helst ges inomhus. I annat fall skyddat under tak i rastgården.

• Var observant på sjukdomssymtom som kan vara fågelinfluensa. Vanliga sjukdomssymptom är ökad dödlighet, minskad äggproduktion, nedsatt allmäntillstånd, minskad aptit och törst samt blåaktiga missfärgningar i huden. Upptäcker du några av dessa symptom, kontakta en veterinär snabbt!

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.