Foto: SVT

Fängelse för grovt narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom domen efter rättegången om den omfattande narkotikahärvan.

En av de fyra åtalade får fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och två får fängelse för grovt narkotikabrott.

Uppsala tingsrätt dömde på fredagen tre personer till fängelse för inblandning i en narkotikahärva.

Flera personer var misstänkta och fyra personer åtalades misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott efter att ha salufört och sålt narkotikaklassade tabletter via en hemsida på internet.

Stor narkotikahärva i Uppsala

Av dem har nu två män och en kvinna dömts till fängelse.

LÄS MER: Fyra åtalas för omfattande narkotikahärva 

Ledaren döms hårdast

En av männen döms till fängelse i sju år för synnerligen grovt narkotikabrott efter att tingsrätten funnit att han har haft en central och ledande roll i verksamheten. Han döms för att ha överlåtit narkotika samt även för att ha innehaft en stor mängd tabletter.

En man och en kvinna döms till fängelse i tre år och sex månader respektive fängelse tre år för grovt narkotikabrott då tingsrätten har funnit det bevisat att de har förpackat narkotika som beställts via hemsidan i brev. De döms för att ha förpackat narkotika samt även för innehav av en stor mängd narkotikaklassade tabletter.

Enligt tingsrätten har åklagaren inte lyckats bevisa att dessa två hade haft någon närmare kännedom om den verksamhet som bedrevs på hemsidan och de döms därför inte heller för att ha överlåtit narkotika.

LÄS MER: Så spanade polisen på knarkligan 

Uppsåtlig handling

De dömda personerna har invänt att de inte insåg att de hanterade narkotikaklassade tabletter, men tingsrätten gör bedömningen att deras hantering har varit uppsåtlig.

En av männen som stod åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott har frikänts från narkotikabrott men döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 100 timmar för vapenbrott.

Ytterligare en man och en kvinna stod åtalade för grovt penningtvättsbrott. Kvinnan frikänns helt från brottet medan mannen döms till fängelse i sex månader för penningtvättsbrott.

Ytterligare en kvinna och en man döms till skyddstillsyn för ringa narkotikabrott och narkotika.

Totalt stod åtta personer åtalade för inblandning i knarkhärvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stor narkotikahärva i Uppsala

Mer i ämnet