Foto: Polisen/TT

Dömd i stor knarkhärva: ”Åklagaren fantiserar”

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Pontus Melander vill se skärpta straff i målet kring den stora knarkhärvan i Uppsala. Samtidigt vill en av de dömda frias helt från ett sjuårigt fängelsestraff.

Åklagare Pontus Melander anser straffet bör skärpas för den man i 30-årsåldern dömts till sju års fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott för sin inblandning i den stora narkotikahärvan. Han har därför överklagat tingsrättens som till Svea hovrätt.

Det har även den dömde mannen gjort. Han vill frias helt, och skriver i sitt överklagande att Uppsala tingsrätts dom är felaktig då den bygger på ”indicier, spekulationer och åklagarens fria fantasisättning”.

Stor narkotikahärva i Uppsala

Han har dessutom beslutat att han vill byta försvarare då hans förtroende för advokaten som fört hans talan hittills är ”helt förbrukat”.

LÄS MER: Fängelse för grovt narkotikabrott

Pontus Melander anser även att att ytterligare två personer, en man och en kvinna, bör dömas för synnerligen grovt narkotikabrott istället för grovt narkotikabrott. Tingsrätten dömde mannen till tre och ett halvt års fängelse, och kvinnan till tre års fängelse.

Åklagaren har även överklagat domsluten rörande tre andra personer i målet. Sammanlagt stod åtta personer åtalade för inblandning i narkotikahärvan.

LÄS MER: Barn involverade i knarkhandel – tjänade miljonbelopp

Härvan handlar om att personerna ska ha salufört och sålt narkotikaklassade tabletter via en hemsida på internet. Åklagaren menade i åtalet att mannen och kvinnan som dömdes till runt treåriga fängelsestraff även hade involverat sina minderåriga barn i hanteringen och distributionen av narkotika, och att detta skulle ses som en försvårande omständighet. Tingsrätten ansåg dock att det inte påverkade straffvärdet att ett av barnen hjälp till att bära och posta färdigförpackade brev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stor narkotikahärva i Uppsala

Mer i ämnet