De fyra åtalade är misstänkta för omfattande försäljning av narkotikaklassade preparat. Foto: SVT

Deras barn fick distribuera narkotika – tjänade miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen hålls slutpläderingar mot de fyra misstänka i en narkotikahärva. De står åtalade för att ha sålt stora mängder narkotika på internet, och två av de misstänkta ska dessutom ha involverat sina minderåriga barn i knarkhandeln.

De huvudmisstänkta i narkotikahärvan är tre män och en kvinna som är hemmahörande i Uppsala. De står åtalade för att ha gjort stora mängder narkotika tillgängligt till försäljning på internet, och enligt åklagare Pontus Melander kan de ha tjänat uppåt åtta miljoner kronor på försäljningen.

De ska enligt åklagaren bland annat ha sålt tabletter mot betalning med kryptovaluta, så kallade bitcoins. Och mot bakgrund av att tabletterna sålts helt öppet på nätet, och att det handlar om mångmiljonbelopp, har åklagaren valt att åtala de fyra personerna för synnerligen grovt narkotikabrott. Det lägsta straffet för brottsrubriceringen är sex års fängelse.

Stor narkotikahärva i Uppsala

LÄS MER: Fyra åtalas för omfattande narkotikahärva

Minderåriga barn

– Försäljningen har skett på det öppna internet där vem som helst kan ta sig in utan att ladda ner några särskilda program. Det rör sig om försäljning av allvarliga tabletter som kan jämställas med morfin eller heroin, säger åklagare Pontus Melander till SVT Nyheter Uppsala.

För två av de misstänkta finns dessutom enligt åtalet en försvårande omständighet, nämligen att de ska ha involverat sina minderåriga barn i hanteringen och distributionen av narkotikan.

LÄS MER: Narkotikamål i mångmiljonklassen rullas upp

Ovanligt många preparat

Vid de tillslag som gjordes i början av februari påträffade över 60.000 narkotikaklassade tabletter och närmare en kvarts miljon kronor i kontanter. Enligt åklagaren beslagen av de olika preparaten ovanliga eftersom det rör sig om ett flertal olika typer.

– Det påträffades otroligt mycket narkotikaklassade tabletter på två platser. Jag har inte varit med om att det har varit så här många tabletter av varierande grad, det sig om en stor mängd olika preparat och många tabletter, sa Pontus Melander när åtalet väcktes.

Rättegången inleddes i slutet av maj och dagens förhandling är den sista av åtta olika tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stor narkotikahärva i Uppsala

Mer i ämnet