De fyra åtalade är misstänkta för omfattande försäljning av narkotikaklassade preparat. Foto: SVT

Fyra åtalas för omfattande narkotikahärva

Uppdaterad
Publicerad

De fyra personer som tidigare suttit häktade misstänkta för inblandning i en narkotikahärva åtalades under fredagen.

– Det har varit en synnerligen stor omfattning, det har rört sig om otroligt mycket pengar och under lång tid, säger åklagare Pontus Melander.

Fyra av de huvudmisstänkta står nu åtalade misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. De misstänks enligt stämningsansökan som lämnades in till Uppsala tingsrätt under fredagen ha gjort stora mängder narkotika tillgängligt till försäljning på internet. Åklagaren gör bedömningen att de misstänkta kan ha tjänat närmare åtta miljoner kronor på försäljningen.

– Vi har väldigt bra koll på ekonomin och det är i stort sett åtta miljoner kronor som det har rört sig om. Det har också varit försäljning av tabletter mot betalning med kryptovaluta, så kallade bitcoins. Har man betalt med bitcoins har man fått rabatt, säger åklagare Pontus Melander.

Stor narkotikahärva i Uppsala

Läs mer: Så här fungerar bitcoin

Synnerligen grovt narkotikabrott

Åklagaren har mot bakgrund av att de fyra personerna misstänks för att ha sålt de narkotikaklassade tabletterna helt öppet på nätet och tjänat stora pengar valt att åtala dem under rubriceringen synnerligen grovt narkotikabrott. Det lägsta straffet för ett synnerligen grovt narkotikabrott är sex års fängelse.

– Försäljningen har skett på det öppna internet där vem som helst kan ta sig in utan att ladda ner några särskilda program. Det rör sig om försäljning av allvarliga tabletter som kan jämställas med morfin eller herion.

Vidare skrivare åklagaren i stämningsansökan att två av de misstänkta personerna även misstänks för att ha involverat sina minderåriga barn i hanteringen och distributionen av narkotikan.

Läs mer: Narkotikamål i mångmiljonklassen rullas upp

Stora beslag

Vid de tillslag som gjordes i början av februari påträffade över 60.000 narkotikaklassade tabletter och närmare en kvarts miljon kronor i kontanter. Enligt åklagaren beslagen av de olika preparaten ovanliga eftersom det rör sig om ett flertal olika typer.

– Det påträffades otroligt mycket narkotikaklassade tabletter på två platser. Jag har inte varit med om att det har varit så här många tabletter av varierande grad, ofta är det tillslag och beslag av en eller kanske två typer av narkotika. I det här fallet rör det sig om en stor mängd olika preparat och många tabletter.

Nekar till brott

De huvudmisstänkta är tre män och en kvinna hemmahörande i Uppsala. Alla fyra nekar till brott och har i förhör uppgett att de inte förstått att det rört sig om narkotikaklassade preparat.

– Alla förnekar brott och hänvisar till ett bristande uppståt. De menar att de i varierande grad inte har förstått att det rört sig om narkotikaklassade tabeltter. Men jag menar att det inte råder några som helst tvivel om att det är narkotikaklassade tabletter det rört sig om.

Under nästa vecka inleds rättegången mot de fyra misstänkta personerna vid Uppsala tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stor narkotikahärva i Uppsala

Mer i ämnet