Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tiderna på den nyöppnade provtagningsenheten i Gottsunda är fullbokade. Foto: Mats Hedström/SVT

”Fel” Uppsalabor provtar sig i Gottsunda

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags öppnades den nya provtagningsenheten i Gottsunda. Och tiderna har varit fullbokade – men inte av de personer som regionen riktar sig till.

– Förmodligen kan vi behöva börja spärra tider för boende i närområdet, säger Fredrik Settergren, verksamhetschef Nära vård och hälsa.

Region Uppsala har genom postnummer kunnat se att coronaviruset sprids mer i vissa stadsdelar. En av dessa är Gottsunda, där man inte testar sig i samma utsträckning som i övriga Uppsala, men samtidigt oftare är smittade. För att nå fler Gottsundabor öppnade man i veckan en provtagningsstation i området – men resultatet har uteblivit.

– Det är fullbokat och tiderna utnyttjas verkligen, men vi når ut dåligt till de som bor i närområdet. Det finns en oro bland många att det ska kosta att testa sig, men det här är helt gratis, säger Fredrik Settergren.

Är det andra personer i Uppsala som åker dit och tar tiderna?

– Vi har inte detaljkunskap om vilka exakt som åker dit, men vi kan se att det är för låg andel från postnummer precis vid provtagningsstationen – alltså bland de personer som vi hoppas kunna nå ut bättre till.

I klippet ovan berättar Fredrik Settergren mer om provtagningen i Gottsunda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet