Fem sexköpare gripna – spaning mot centrala lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Fem män misstänks för att ha köpt sex efter att polisen gjort två insatser mot hyrda lägenheter i centrala Uppsala där sexhandel ska ha pågått.

– I förlängningen en sorts slavhandel, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen i Uppsala.

Polisen har följt upp prostitutionsannonser på nätet och sedan spanat på två olika lägenheter i centrala Uppsala.

Förra helgen kunde fyra män mellan 25 och 40 år rapporteras som misstänkta för sexköp. Efter spaning den här helgen togs en man i 50-årsåldern misstänkt för samma sak.

Vid båda tillfällena ska samma två kvinnor från ett fattigt land i Östeuropa sålt sex i lägenheterna, som ska vara hyrda via en uthyrningssajt.

Såg ingen annan utväg

– De här två kvinnorna kom från nån form av fattigare del av sitt hemland. De har berättat för polis att de arbetat inom servicebranschen i sitt hemland men blivit arbetslösa på grund av coronans framfart. Då såg de ingen annan utväg för att försörja sig själva och sin familj, säger Jonas Eronen.

De sökte sig utomlands och då var Sverige det enda öppna landet för dem, har de berättat. De har varit mycket fåordiga när det gäller uppgifter om hallick och hur de hittat lägenheterna de vistats i.

”Säkert organiserad brottslighet bakom”

Hur har tjejerna hamnat i Uppsala?

– Med all säkerhet ligger organiserad brottslighet bakom. Men i detta fall har vi inte kunnat borra vidare och se om det är människohandel bakom.

– Den här tjejen utnyttjas gång på gång. I förlängningen blir det en sorts slavhandel, säger Jonas Eronen.

Kvinnorna erbjuds nu stöd.

– Det här var en punktinsats i Uppsala som gav resultat på en gång. Det är klart att ambitionen finns att göra fler insatser under sommaren.

Det är hög tid att vi inom polisen och övriga myndigheter tar ett större grepp om detta, säger Jonas Eronen, presstalesperson.

Hör mer om hur polisen jobbar mot prostitution i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.