Svea hovrätts dom mot tonårspojkarna står fast. Foto: TT/SVT

Fem utvisas efter gruppvåldtäkt – hovrättsdom står fast

Publicerad

Hovrättens beslut om att utvisa de fem tonårspojkar som dömts för en brutal gruppvåldtäkt mot en minderårig pojke i slutet av oktober, står fast. Det har Högsta domstolen beslutat.

I slutet av december dömdes de fem tonåringarna vid Uppsala tingsrätt till drygt ett års sluten ungdomsvård för bland annat grov våldtäkt. Samtidigt beslutade tingsrätten att inte döma dem till utvisning på grund av det allmänna säkerhetsläget i Afghanistan.

Beslutet om att inte utvisa tonåringarna överklagades av åklagare till Svea hovrätt, som i början av mars dömde samtliga fem till utvisning. Hovrättens dom innebar också ett förbud mot att återvända till Sverige under tio års tid.

Finner inga skäl

De fem tonåringarna överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen, som beslutat att inte pröva fallet. Därmed står hovrättsdomen om utvisning fast.

LÄS MER: Dömda för gruppvåldtäkt mot pojke utvisas

I beslutet skriver Högsta domstolen att man har gått igenom materialet, men att det inte har kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.

Filmades med mobil

Det var i slutet av oktober 2016 som de fem tonåriga killarna våldtog en pojke i lägre tonåren strax utanför Gottsunda.

Sent på natten släpades pojken under knivhot ut i ett skogsparti, där han sedan misshandlades och våldtogs. Övergreppet filmades med mobilkamera, och videomaterialet kom att utgöra den tyngsta delen i bevisningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala

Mer i ämnet