Nu vill fyra av fem tonåringar som dömts för våldtäkt att HD prövar den delen av domen som handlar om utvisning. Foto: TT

Utvisning efter våldtäkt kan prövas igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu fortsätter turerna kring den dom där fem tonåringar ska utvisas ur landet efter en brutal gruppvåldtäkt mot en minderårig pojke i ett skogsparti i Uppsala. Fyra av pojkarna har överklagat till Högsta domstolen.

Det var i oktober 2016 som pojkarna, 16–18 år gamla, under kvinhot släpade ut den minderåriga pojken i ett skogsparti och misshandlade och våldtog honom. Händelsen filmades också och filmen användes som bevis i domstolen.

Tonåringarna dömdes till sluten ungdomsvård, men tingsrätten avfärdade åklagarens krav på att de även skulle utvisning, med hänvisning till det osäkra läget i deras hemland Afghanistan.

Misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala

Läs mer: Tonåringar döms för brutal gruppvåldtäkt

Svea hovrätt var av en annan åsikt och dömde för en månad sedan tonåringarna till utvisning, med förbud att återvända till Sverige under tio år. Motiveringen var bland annat att brottet de begått var mycket allvarligt och att tonåringarna saknade anknytning till Sverige.

Läs mer: Dömda för gruppvåldtäkt utvisas

Nu hävdar de dömdas advokater bland annat att Migrationsverket bör få yttra sig mer utförligt om fallet. De hävdar också att tonåringarna kan vara i stor fara i sitt hemland med tanke på att de dömts för våldtäkt i Sverige.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem sade efter hovrättsdomen till SVT Nyheter Uppsala att det finns goda chanser att HD ger prövningstillstånd och därmed tar upp fallet.

Läs mer: Rättsexperten: ”HD kan knappast neka prövningstillstånd”

Nu ska HD alltså bestämma om målet ska prövas eller inte. Beslut fattas i regel inom sex månader, men i fall med häktade personer kommer avgörandet snabbare än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala

Mer i ämnet