De musiker som huserat på Musikfabriken är nu oroliga över att de inte ska hitta någon ny plats att repa på. Foto: SVT

Femtio band blir utan replokal

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet att ABF lägger ner satsningen på Musikfabriken kommer drygt 50 band stå helt utan plats att utöva sin musik på.

Som SVT Nyheter Uppsala tidigare har berättat kom chockbeskedet att ABF gör om sin verksamhet i Uppsala och lägger ned Musikfabriken. Medlemmarna fick beskedet strax efter nyår och många arbetar nu hårt för att hitta en ny plats att utöva sin musik på.

– Det är jättetråkigt, det har varit som ett andra hem för oss som spelar i band och producerar musik. Men samtidigt är jag inte förvånad, det känns som det alltid är kulturen som får stryka med i den här staden, säger Aila Stefansdotter-Franck.

Vad betyder det här för musiklivet i Uppsala?

– Det känns som att det dör ut, scenerna försvinner och femtio band ska hitta nya replokaler, som inte finns. Det känns som att ingen bryr sig om musik och kultur.

Dyr lokal

Bakgrunden till att ABF väljer att lägga ned Musikfabriken är bland annat att de vill satsa mer på att stödja

Kristin Spolander, chef ABF Uppsala län. Foto: SVT

föreningar istället för att själva hålla i verksamhet. Kristin Spolander, ombudsman och chef för ABF i Uppsala län poängterar även att det är viktigt för ABF att finnas i hela länet, inte bara i Uppsala.

– Det är helt enkelt av två orsaker, det är en ekonomisk anledning att bidragen har förändrats, men också att lokalen har kostat väldigt mycket.

Finns det en koppling till att ni på ABF inte har nått ut till nya medlemmar?

– Det är klart att man kan titta på hur vi har arbetat med rekrytering, men jag tror att det viktigaste är ABFs grundförutsättning – att jobba med föreningar. Det finns en ambition att stödja de som har verksamhet på Musikfabriken att bilda föreningar. Men kan vi också erbjuda plats på Uppsala kommuns kultur och bildningscentrum för de här föreningarna.

Delar av inventarierna på Musikfabriken har redan börjat märkas upp med var de ska skickas när lokalen sägs upp. Foto: SVT

”Dålig ursäkt”

Men Aila Stefansdotter-Franck tycker inte att bildandet av nya föreningar är ett hinder eftersom många band på Musikfabriken redan är engagerade i föreningar och studiecirklar. Den stora frågan är istället vart alla de band som har repat på Musikfabriken ska ta vägen nu när verksamheten läggs ned.

– Det finns jättemånga band och producenter som är engagerade och har studiecirklar, men vi har inte fått något konkret förslag över vart vi ska vara och utöva vår musik, jag tycker att det känns som en dålig ursäkt, säger Aila Stefansdotter-Franck.

Fyra personer ur personalen har sagts upp och i slutet på februari ska Musikfabriken vara ute ur lokalerna i Fyrislund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.